Din februarie 2012 vei plăti obligatoriu 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Sistemul coplăţii va funcţiona pe parcursul anului 2012, până la intrarea în vigoare a noii legi a Sănătăţii. Camera Deputaţilor a adoptat pe 22 noiembrie proiectul de lege care prevede introducerea coplăţii în sistemul medical.
Concret, ce înseamnă coplata?
Pentru fiecare serviciu medical pe care vrei să îl accesezi vei fi taxat cu un cuantum standard, stabilit prin lege. Doar urgenţele şi bolile endemo-epidemice vor fi în continuare gratuite.
Grilele prevăzute de lege sunt următoarele: 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie, 7 lei pentru o vizită la domiciliu a medicului de familie în afara programului de lucru, 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist, 20 de lei o consultaţie la medicul specialist în afara orelor de program. Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă de 50 de lei per episod de internare.
Nu vei plăti însă pentru toate consultaţiile la medic dintr-un an calendaristic, ci până la pragul de 600 de lei. Tot ce depăşeşte nivelul de 600 de lei devine serviciu gratuit. Asta înseamnă că dacă eşti un pacient cronic şi mergi des la medicul de familie sau la specialist pe an, atunci după ce vei fi achitat coplata într-un cuantum de 600 de lei (într-un an), următoarele servicii peste acest prag sunt gratuite. Mai mult, suma percepută drept coplată în cursul unui an nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de asigurat.
Coplata nu trebuie confundată cu contribuţia asiguraţilor la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Sunt contribuţii diferite şi nu sunt interşanjabile. Concret, dacă achiţi contribuţia la Fond, nu înseamnă că eşti exceptat de la coplată. Şi invers. Coplata nu trebuie confundată cu asigurările complementare/suplimentare care vor intra în vigoare din 2013. Precizăm că mecanismul coplăţii va fi aplicat până la intrarea în vigoare a noii Legi a Sănătăţii, care va reglementa casele private şi asigurările suplimentare (nu ştim încă dacă aşa se vor numi. În orice caz, e vorba de asigurări pentru contribuţia peste nivelul standard impus pentru pachetul minimal de servicii medicale, care urmează să fie şi el finalizat în scurt timp).
Cum se va monitoriza cât ai plătit şi când
Fiecărui asigurat i se va elibera (de la medicul de familie, cel mai probabil, încă nu se ştie cu certitudine, aşteptăm publicarea normelor de aplicare) un tichet moderator de sănătate, prin care se va face dovada coplăţii şi se va monitoriza plata serviciilor medicale de care a beneficiat într-un an.
Cine va fi exceptat de la coplată
- Minorii;
- Tinerii până la 26 de ani care nu realizează venituri;
- Pensionarii care au venituri doar din pensii de maximum 740 de lei pe lună;
- Pacienţii incluşi în programe naţionale de sănătate nu vor plăti coplata pentru serviciile medicale aferente afecţiunii de bază (pentru care au fost incluşi în programul naţional), dacă şi numai dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse.
Ce se întâmplă dacă nu vrei să achiţi coplata?
Încă nu ştim cum îşi propune Ministerul Sănătăţii să sancţioneze pe cei care nu vor vrea să achite coplata per serviciu medical. Sancţiunile vor fi reglementate în legislaţia secundară, care urmează să apară. Medicii de familie au introdus coplata din 14 iunie 2011, însă nu au avut succes până acum cu acest sistem. De ce? Pacienţii nu vor să o achite şi medicii nu pot condiţiona actul medical (invocând coplata). Rămâne de văzut ce mecanisme va propune Ministerul Sănătăţii pentru a obliga asiguraţii să achite coplata (dacă vor fi sancţiuni şi dacă da, în ce vor consta ele).
Reamintim că decizia a fost luată în contextul în care medicii de familie refuzau să semneze contractul-cadru, pentru că le-ar fi falimentat cabinetele. Iar pentru că nici Ministerul Sănătăţii nici CNAS nu au avut cum să onoreze solicitările medicilor care au cerut 200 de milioane de lei pentru a-şi susţine cabinetele, medicii au recurs la soluţia taxării suplimentare.
De ce avem nevoie de coplată?
Introducerea sistemului de coplată este una din principalele clauze ale angajamentului financiar al Guvernului asumat faţă de FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială în anul 2009. Măsura vrea pe de o parte să responsabilizeze pacienţii în ceea ce priveşte consumul de servicii medicale (în ultimii ani am înregistrat o creştere iraţională a internărilor nejustificate în spital) şi pe de altă parte să reducă semnificativ plăţile informale din sistem.
Sumele încasate din coplată constituie venituri ale furnizorilor de servicii medicale - adică spital, cabinet de medicină de familie sau altă unitate sanitară - şi vor fi folosite pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale şi pentru achiziţionarea tichetului moderator pentru sănătate. Ministerul Sănătăţii estimează că mecanismul coplăţii va aduce în sistem circa 378 de milioane de lei pe an, bani care rămân integral la furnizorul de servicii medicale.