28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Când te îndrăgosteşti, creierul activează 12 zone cerebrale
Când te îndrăgosteşti, creierul activează 12 zone cerebrale
Alchimia iubirii şi a sentimentelor intrigă oamenii de ştiinţă mai mult decât poeţii. De la Universitatea din Syracuse a venit o cercetare foarte recentă care dă un verdict definitiv pentru „coup de foudre”: pentru a te îndrăgosti e nevoie de o cincime de secundă, informează Corriere della Sera. În acea străfulgerare se activează 12 zone cerebrale care lucrează în echipă pentru a elibera substanţe euforizante, dopamina, oxitocina, adrenalina, cu efecte similare celor ale cocainei. Totul pentru a produce acea stare de beatitudine care înseamnă întuneric în jurul tău şi numai o persoană luminată, palpitaţii şi incapacitate de a verbaliza.
Dacă tânărul psiholog Stephanie Ortigue, care a coordonat cercetarea şi a publicat-o în Journal of Sexual Medicine, are dreptate, atunci ar trebui să se uite pentru totdeauna implicarea inimii?
Potrivit sociologului Francesco Alberoni, care a studiat mecanismele amoroase încă de când a publicat în 1979 prima ediţie a cărţii „Îndrăgostirea şi iubirea”, inima nu a avut niciodată vreo legătură cu îndrăgostirea, totul plecând de la creier. El precizează mai ales că este greşit să spui că un „coup de foudre” este acelaşi lucru cu a te îndrăgosti. Din primul poate rezulta iubirea, dar şi nu, totul se poate termina acolo deoarece îndrăgostirea este un proces, o revoluţie realizată în doi în care se pun în mişcare o infinitate de lucruri, îţi răstoarnă viaţa.
Lista iubirilor celebre provocate de „coup de foudre” este lungă. Fulgerătoare a fost pentru Napoleone Bonaparte întâlnirea cu Giuseppina de Beauharnais, după unii la un bal dat de Barras, după alţii deoarece ea i-a cerut o audienţă pentru o favoare. Cu siguranţă a fost dragoste la prima vedere pentru frumoasa creolă cu care s-a căsătorit împăratul francez, pentru a divorţa după 13 ani, în 1809, lichidând povestea lor cu cinism: „Mi-a înfrumuseţat viaţa timp de 15 ani”.
„Atunci când vii după o lungă perioadă de anxietate şi nemulţumire, dragostea la prima vedere, cum o numesc clientele mele, sau fantezie, cum o numesc eu, reprezintă aproape o răscumpărare”, comentează prihologul Gianna Schelotto.
Un „coup de foudre” poate ruina o viaţă, şi nu numai a doamnelor. Ştie câte ceva despre acest lucru compozitorul german Johannes Brahms, ţintuit de o pasiune pentru Clara Wieck, soţia compozitorului Robert Schumann. Aşa cum a relatat scriitorul Luigi Guarnieri în cartea „O stranie poveste de iubire”, l-a împiedicat pe Brahms să trăiască alte poveşti de dragoste, cu o dureroasă renunţare la viaţă.

Articole înrudite