17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Asistentele medicale din Europa de Est, în special cele din România şi Bulgaria, pun pacienţii britanici în pericol, în condiţiile în care acestea nu pot vorbi bine limba engleză, a avertizat unul dintre medicii de top din Marea Britanie, citat de Daily Mail. Lordul Robert Winston a declarat că este în special îngrijorat de asistentele din România şi Bulgaria, care au competenţe limitate de comunicare „chiar şi în propria lor limbă”.
În discursul ţinut în faţa Camerei Lorzilor, Lordul Winston a precizat că acestea au fost instruite „într-un mod total diferit” faţă de asistentele britanice, şi nu au fost obişnuite să le vorbească medicilor sau pacienţilor.
Winston, profesor specializat în studii de fertilitate la Imperial College din Londra, a avertizat că aceste competenţe slabe de comunicare s-au răspândit în sistemul medical britanic şi că situaţia se va agrava dacă nu vor fi luate măsuri.
Potrivit legislaţiei stricte a UE, organismului The Nursing and Midwifery Council (NMC) îi este interzis să testeze asistentele care provin din ţări europene, indiferent dacă este vorba despre competenţele lor lingvistice sau despre cele clinice. Astfel de teste sunt menite să limiteze „libera circulaţie a forţei de muncă”, iar interdicţia de a fi testaţi se aplică şi medicilor.
Cu toate acestea, unele ţări, printre care şi Franţa, evită normele europene prin testarea candidaţilor de către consilii medicale la nivel local, nu de către un organism la nivel naţional.
Winston a precizat că propria sa experienţă de lucru în străinătate i-a arătat că asistentele medicale din Europa de Est nu au fost instruite pentru a comunica cu medicii sau pacienţii.
Numărul de asistente medicale europene înregistrate pentru a lucra în Marea Britanie s-a dublat din momentul în care controalele stricte privind competenţele lor - inclusiv competenţele lingvistice - au fost abandonate în luna octombrie a anului trecut. În acest condiţii, doar în primele cinci luni, aproape 1.500 de noi asistente medicale noi au sosit în Marea Britanie.
Potrivit Daily Mail, Consiliul General al Medicilor a declarat că 22.060 - aproximativ 10% - de medicii atestaţi pentru a lucra în Marea Britanie provin din Spaţiul Economic European, dintre care 1.862 din România şi 722 din Bulgaria.


Articole înrudite