Alegerile pentru înfiinţarea Camerei Agricole din Galaţi, ca şi pentru celelalte structuri similare de la nivel naţional, au fost amânate succesiv fără niciun motiv plauzibil venit din partea Ministerului Agriculturii. Mai întâi alegerile au fost decalate pe 21 octombrie, pentru ca ieri acestea să fie din nou amânate printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Ponta pentru „cel mult şase luni”.
„Nu ştim care este motivul acestei amânări. Noi am arhivat toată documentaţia, iar în momentul în care se va da undă verde, alegerile vor fi organizate”, ne-a declarat Profira Onode, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Galaţi.
Fermierii gălăţeni s-au plâns în mai multe rânduri de amânarea nejustificată a datei alegerilor, cel mai vehement fiind Petre Grigore, membru în comitetul de iniţiativă constituit în vederea organizării alegerilor pentru Camera Agricolă din Galaţi. Se preconizează ca la alegerile pentru noua structură să participe circa 25.000 de fermieri gălăţeni, fiind depuse până acum 48 de candidaturi, ce reprezintă toate categoriile profesionale din agricultură, pornind de la asociaţii profesionale, patronate şi până la medici veterinari şi institute de cercetare. Rolul noii Camere Agricole va fi să realizeze noile forme de sprijin pentru agricultori pe sectoare, precum cereale, legume sau zootehnie, dar şi să ofere consultanţă şi asistenţă juridică pentru fermieri. Nu în ultimul rând, noua structură va reprezenta fermierii în raporturile cu autorităţile locale şi centrale şi va certifica calitatea de producători a fermierilor.