28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Viorica Sandu, deputat PSD: „Pâinea noastră cea de toate zilele pe mâna neprofesioniştilor”
Viorica Sandu, deputat PSD: „Pâinea noastră cea de toate zilele pe mâna neprofesioniştilor”

Când Partidul Social Democrat a predat guvernarea în 2019, în Agricultură erau programe în derulare. Programe a căror eficienţă s-a reflectat prin scăderea importurilor cu 30%. Exista Programul naţional de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023, Programul pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară, Programul Tomata, Programul Usturoiul etc. Rând pe rând, programele Ministerului Agriculturii menite să îi ajute pe fermieri au început să cadă ca popicele.
Groparul programului „Tomata”, ministrul Agriculturii, Adran Oros, a prezentat programul „Legume în spaţii protejate 2021” ca fiind versiunea imbunătăţită şi performantă a Programului Tomata. Parafrazându-l pe nenea Iancu, Programul „Legume în spaţii protejate 2021” este „admirabil, e sublim, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire”.
La data de 17 mai ar fi fost termenul limită până la care legumicultorii trebuiau să depună la APIA cererile pentru accesarea noului program pentru sprijinirea producţiei de legume în spaţii protejate, dar actul normativ încă mai aşteaptă avizul pozitiv al Ministerului Finanţelor Publice. Dar nu asta e singura măsură luată în defavoarea fermierilor români.
Ministrul Agriculturii a fost un avocat slab şi pentru cauza fermierilor care au rezistat cu stoicism şi neputinţă promisiunilor şi amânărilor ministrului Oros, că vor fi despăgubiţi după apariţia bugetului 2021. Când s-a creat bugetul, aceştia pur şi simplu nu au existat pentru putere, care a trimis agricultura în faliment trecând despăgubirile pentru seceta pedologică la categoria „pomeni de la buget”.
Un bun strateg ar fi văzut în aceste despăgubiri o investiţie în economie, pentru că ar fi fost un impuls în demararea lucrărilor agricole de primăvară din acest an şi recolta s-ar fi regăsit în venituri la buget.
Partidul Social Democrat a prezentat un amendament la Legea Bugetului prin care solicita alocarea sumei de 150.000 mii de lei în vederea realizării obiectivului de investiţie „Refacere sistem de irigaţie în judeţul Galaţi”. În Comisia pentru Agricultură un vot a făcut diferenţa, iar amendamentul a fost respins. Acela a fost votul ministrului Agriculturii Adrian Oros.
Ulterior, liberalii gălăţeni promiteau atrageri de fonduri europene prin PNRR vehiculând chiar şi sume. S-au dovedit a fi tot minciuni şi speranţe false pentru fermieri.
Acum, pe surse aflăm că liberalii dau vina pe Oros că a pierdut banii pentru irigaţii, prin PNRR. Liberalii au recunoscut, în şedinţa Biroului Executiv, că nu s-a acceptat la nivelul Comisiei Europene să existe finanţare pentru irigaţii prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Vestea proastă a venit după ce înainte aflasem că şi depozitele regionale au fost scoase de la finanţare din Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR). România nu va beneficia nici de bani pentru sistemul de irigaţii, măsură anunţată în nenumărate rânduri de ministrul agriculturii, Adrian Oros, în declaraţiile de presă.
Nu ştiu de ce am presentimentul că PNL îşi reglează conturile cu USR pentru debarcarea lui Vlad Voiculescu şi, în viitor, vom asista la debarcarea ministrului Adrian Nechita Oros. Însă fermierii români nu sunt îngrijoraţi de persoana ministrului, ci de nepăsarea şi nepriceperea celor care îngenunchiază agricultura.


Articole înrudite