29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Viktor Orban: Ungaria va rămâne în afara conflictului militar
Viktor Orban: Ungaria va rămâne în afara conflictului militar

Ungaria condamnă atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, după o reuniune a cabinetului de securitate al ţării, relatează Reuters.
"Împreună cu aliaţii noştri din Uniunea Europeană şi NATO, condamnăm atacul militar al Rusiei", a spus Orban.
El a subliniat totodată că Ungaria va rămâne în afara conflictului militar, întrucât securitatea ungurilor este cea mai importantă.
Premierul ungar a menţionat că ţara sa va furniza Ucrainei asistenţă umanitară şi este pregătită să primească refugiaţi din Ucraina.
La rândul său, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a asigurat într-un mesaj transmis live joi pe Facebook că Ungaria susţine integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi va lua parte la toate convorbirile forţelor aliate referitoare la decizii pentru un răspuns coordonat, notând pe de altă parte că nici diplomaţia "celei mai mari şi puternice ţări" nu a putut împiedica războiul, a consemnat MTI.
Szijjarto a precizat că Ungaria menţine deschise reprezentanţele sale din Ucraina, inclusiv ambasada din Kiev, în cadrul eforturilor de a asigura siguranţa ungurilor.
Regiunea Transcarpatia din estul Ucrainei, unde trăieşte o importantă comunitate maghiară, este "deocamdată calmă", Ungaria fiind permanent în contact cu liderii etnicilor maghiari şi consulatele locale, a adăugat el.
Comentând situaţia pe postul public de ştiri M1, analistul Daniel Deak a afirmat că situaţia geopolitică a Ungariei o opreşte să se implice în conflicte armate şi tot ce poate face este să susţină poziţia şi paşii întreprinşi de UE şi NATO, notând totodată că Europa, inclusiv Ungaria, este dependentă de petrolul şi gazul ruseşti. (sursa Agerpres)


Articole înrudite