03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Senatorul Marius Humelnicu îi cere demisia, directorul APDM Galaţi, Alexandru Şerban, explică
Senatorul Marius Humelnicu îi cere demisia, directorul APDM Galaţi, Alexandru Şerban, explică

Articolul publicat de Monitorul de Galaţi "Licitaţii de milioane de euro din fonduri europene mătrăşite de APDM Galaţi (DOCUMENT)" a iscat reacţii.

Senatorul PSD, Marius Humelnicu, a luat atitudine şi a solicitat demisia sau demiterea directorului general al APDM Galaţi, iar acesta din urmă nu a întărziat să vină cu explicaţii.

„Solicit public demisia sau demiterea directorului APDM Galaţi! Licitaţia pentru o investiţie de 17 milioane de euro din fonduri europene având ca obiect «Amenajare Dane Ro-Ro în Portul Bazinul Nou Galaţi» a fost anulată din cauza incompetenţei directorului general al APDM Galaţi. Există riscul să se piardă şi această finanţare aşa cum s-a întâmplat anul trecut cu banii europeni de la CEF pentru Platforma Multimodală! Această nouă dovadă de incompetenţă a lui Alexandru Şerban, directorul general al Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, este scoasă la suprafaţă de mass-media. Ultimele două licitaţii importante lansate de APDM în SEAP pentru modernizarea şi dezvoltarea Portului Bazinul Nou Galaţi au fost anulate pentru abateri grave care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului! Incompetenţă, dezinteres sau impostură? În urmă cu un an de zile ceream public demiterea Directorului General al APDM SA Galaţi, Alexandru Şerban. Atunci spuneam «demitere», pentru că demisia este pentru oameni puternici şi responsabili, iar motivul era că, la acel moment, exista riscul ca finanţarea europeană în Platforma Multimodală Galaţi să fie pierdută din cauza incompetenţei directorului Alexandru Şerban. Preşedintele PNL Galaţi, George Stângă, s-a făcut că nu aude şi l-a susţinut în continuare. Între timp, finanţarea europeană de la CEF (Connecting Europe Facility) s-a pierdut, iar proiectul a suportat amânări şi tergiversări pentru a se găsi o altă sursă de finanţare (POIM). Acum, istoria se repetă! Luaţi pălăria APDM-ului de pe capul directorului Alexandru Şerban, că o să-l strivească şi odată cu el va fi strivit şi Portul Galaţi!“, a scris Marius Humelnicu pe pagina sa de Facebook.

Răspunsul lui Alexandru Şerban nu a întărziat: „Mă tem că puterea de înţelegere a administraţiei publice a domnului senator Marius Humelnicu este cel puţin limitată. Referitor la proiectul ce vizează Amenajare Dane Ro-Ro în Portul Bazinul Nou Galaţi, finanţarea proiectului nu este în pericol! Obținerea unei finanţări europene este independentă de procedura de licitaţie. Faptul că APDM a optat pentru anularea acestei proceduri din cauza anumitor aspecte cu privire la regimul juridic al terenului, nu afectează obţinerea finanţării, ea repet, fiind o procedură separată. Licitaţia se va relua cât de repede posibil, după clarificarea situaţiei. Îi reamintesc domnului senator două aspecte: 1. Acest proiect nu exista când am venit în companie, fiind un proiect început şi dezvoltat în mandatul pe care l-am început în 2020 şi l-am încheiat în august 2021; 2. Documentaţia de atribuire a fost urcată în SICAP în noiembrie 2021, în mandatul de 4 luni a domnului Nicolae Vizinteanu de la USR. De asemenea, colegilor din companie care întocmesc documentaţiile de atribuire, le mulţumesc pentru modul profesionist în care şi-au făcut treaba, compania având în prezent 4 proiecte cu finanţare europeană, ce totalizează 55 de milioane de euro, în execuţie. Vă asigur că vor urma şi altele, APDM lucrând în prezent la alte 7 proiecte de dezvoltare ce vizează modernizarea infrastructurii portuare prin fonduri europene“, a scris, la rândul său, directorul APDM, tot pe pagina sa de Facebook.

Tot acum, Alexandru Şerban a contactat şi Monitorul de Galaţi, transmiţând un drept la replică pe două pagini, în care explică ce a spus şi în postare. Întrebat dacă nu se ştia de problema juridică a terenurilor despre care face vorbire, înainte de întocmirea documentaţiei de atribuire, acesta a declarat că trebuia respectat Studiul de Fezabilitate care a stat la baza acestei documentaţii şi că lucrurile se pot îndrepta prin corecţii.


Articole înrudite