04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consilierii judeţeni s-au reunit în urmă cu două zile în ultima şedinţă ordinară a acestui an. Cu această ocazie, consilierii au reuşit să se contreze puţin, să asculte colindele interpretate de dansatorii ansamblului folcloric „Doina Covurluiului” (care nu vor fi plătiţi suplimentar pentru că au cântat, deşi ei sunt angajaţi ai Centrului Cultural pentru a dansa, după cum ne-a precizat directorul instituţiei, Sergiu Dumitrescu) şi au ciocnit cupe cu şampanie, schimbând urările de an nou.
Contrele, la care a fost prezent şi prefectul Paul Florea, au ţinut de retragerea sprijinului PSD pentru consilierul Alexandru Teodorescu, înlocuit cu profesoara Viorica Giurgiu, din Târgu Bujor. Teodorescu a contestat excluderea din PSD şi implicit pierderea funcţiei de consilier judeţean, atât la partid, cât şi în instanţă, precum şi în plenul consiliului. Concomitent, un alt social-democrat, Dieter Krampulz, a înştiinţat prefectul şi preşedintele CJ că ar fi trebuit să preia locul rămas liber, întrucât ocupa poziţia următoare pe lista candidaţilor PSD. Consiliera PSD Viorica Sandu a intervenit cu precizarea că decizia Comisiei de validare a CJ este de legalitate privind preluarea funcţiei de consilier judeţean de către Viorica Giurgiu.
Prefectul a considerat că decizia extrem de rapidă a partidelor privind excluderile unor consilieri încalcă „drepturile omului”, printre care libertatea de asociere, şi i-a avertizat pe consilieri că va trebui ca ei să suporte daunele financiare în cazul deciziei instanţei de a-i reda lui Teodorescu funcţia de consilier judeţean. Consilierul PSD Cristian Groza i-a reproşat prefectului că se amestecă în chestiunile interne ale unui partid, iar dacă legea privind excluderile ar fi funcţionat şi la nivelul Parlamentului, în prezent puterea nu ar mai fi deţinut actuala majoritate şi nici UNPR nu ar fi existat. În timp ce Teodorescu îşi rostea discursul de despărţire de foştii săi colegi, succesoarea depusese jurământul şi a dorit să se aşeze lângă Viorica Sandu, locul fiind liber prin absenţa lui Nicolae Bacalbaşa, dar Viorica Sandu a trimis-o pe noua sa colegă să îl ridice pur şi simplu pe fostul consilier, ca să se aşeze pe locul acestuia. Prefectul Paul Florea a sesizat întâmplarea şi a salvat situaţia ridicându-se de pe scaunul pe care îl ocupa, pentru a-l oferi noii consiliere, curmând astfel crearea unui moment penibil şi gratuit iniţiat de o consilieră pe care excesul de zel faţă de partid a împins-o să comită o atare impoliteţe inutilă.
Din cele 23 de puncte aflate pe ordinea de zi a fost retras unul, respins un altul, majoritatea fiind adoptate. Un alt proiect a fost introdus la propunerea vicepreşedintei CJ Tania Bogdan (adoptarea componenţei comisiilor ce vor examina examenele scris şi oral care se vor organiza pentru ocuparea postului de şef al secţiei Obstetrică-Ginecologie de la spitalul Judeţean).
Rectificarea bugetară a fost adoptată de consilieri, din cele 609 mii lei, 309 mii lei revenind localităţilor cu primari USL. Trebuie precizat însă că municipiul Galaţi a primit 290 mii lei din această sumă. Municipiul Tecuci a primit 42 mii lei.


Articole înrudite