19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primarul din Târgu Bujor găsit în incompatibilitate de ANI
Primarul din Târgu Bujor găsit în incompatibilitate de ANI

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate în cazul lui Andone Ion, actualul primar al orașului Târgu Bujor, județul Galați și fost viceprimar al orașului Târgu Bujor.
Astfel, potrivit ANI, acesta "s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 28 august - 28 septembrie 2020 întrucât a participat la alegerile locale din 2020 în calitate de candidat pentru funcția de consilier local, fără a-și suspenda raportul de serviciu din funcția publică deținută în cadrul Primăriei Orașului Târgu Bujor, pe durata campaniei electorale și până în ziua ulterioară alegerilor. Totodată, Andone Ion s-a aflat în incompatibilitate și în perioada 29 septembrie - 02 noiembrie 2020 întrucât, după ce a fost ales în funcția de consilier local, a continuat să exercite funcția publică deținută în cadrul Primăriei Orașului Târgu Bujor timp de încă 35 zile, deși raportul său de serviciu era suspendat de drept. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 97, alin. (2), lit. a) și b) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 514, alin. (1), lit. h) și art. 513, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019:
- art. 97, alin. (2), lit. a) și b) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia «(2) Raportul de serviciu al funcționarului public se suspendă: a) pe durata campaniei electorale, până în ziua ulterioară alegerilor, dacă nu este ales; b) până la încetarea funcției eligibile sau a funcției de demnitate publică, în cazul în care funcționarul public a fost ales sau numit»;
- art. 514, alin. (1), lit. h) din O.U.G. nr. 57/2019, potrivit căruia «Suspendarea raportului de serviciu la inițiativa funcționarului public. (1) Raportul de serviciu se suspendă la inițiativa funcționarului public în următoarele situații: … h) pentru participare la campania electorală, pe durata campaniei electorale și până în ziua ulterioară alegerilor»", potrivit ANI.
De asemenea, ANI a mai constatat starea de incompatibilitate și în cazul unui fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Vânători, județul Galați, Hulea Ecaterina.
Potrivit ANI, aceasta "s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local (2016 - 2020), a încheiat cu Primăria Comunei Vânători, prin intermediul propriului P.F.A., două contracte de prestări servicii în valoare totală de 30.000 Lei și un act adițional, încălcând astfel prevederile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003:
- art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia «alin. (1) Consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective»", precizează ANI.
"Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Andone Ion și Hulea Ecaterina nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare", menționează ANI.


Articole înrudite