23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Premier: Până la jumătatea anului vor fi făcute primele livrări de gaze din Marea Neagră
Premier: Până la jumătatea anului vor fi făcute primele livrări de gaze din Marea Neagră

Mult aşteptata lege offshore a fost semnată, a anunţat premierul Nicolae Ciucă în timpul unei vizite de lucru la Brăila. „Odată intrată în vigoare, se va asigura stabilitatea şi predictibilitate legislativă pentru investitori. Astfel, resursele de gaze din Marea Neagră vor putea fi exploatate şi, de asemenea, resursele onshore de mare adâncime din judeţul Buzău vor putea să înceapă a fi exploatate. Este vorba despre un regim fiscal competitiv prin care statul va putea să beneficieze de 60 la sută din venituri şi investitorii de 40 la sută. Asigurăm cadrul necesar astfel încât exploatările de gaze naturale să poată să asigure independenţa faţă de gazul rusesc şi pe de altă parte să asigure cantitatea necesară de gaze”, a precizat Nicolae Ciucă.

Totodată, acesta a făcut şi un calendar estimativ al începerii livrărilor. „Ca atare, prin această lege, cu certitudine începând din acest an vom avea pentru prima dată compania Black Sea Oil and Gas livrând gaze, cred că nu mai târziu de jumătatea anului. Exploatează un perimetru care va asigura aproximativ un milliard de metri cubi pe an. Exploatarea în perimetrul Neptun Deep va începe cel mai devreme la sfârşitul anului 2026, începutul anului 2027. În onshore, în judeţul Buzău, exploatarea gazelor la mare adâncime va începe la începutul anului 2024. Şi, în acest interval de timp 2022-2027, să putem gândi dezvoltarea industriei chimice care să poată să folosească aceste gaze naturale. Ştim că ne găsim într-o perioadă în care e foarte mare nevoie de fertilizatori de îngrăşăminte pentru agricultură datorită lipsei cantităţilor de gaz. Combinatul Azomureş nu a reuşit până acum să pornească producţia”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Tot premierul a discutat şi despre intenţia de a rezolva printr-un parteneriat Guvern-mediul privat şi situaţia companiilor care se confruntă cu probleme după pandemie, dar şi din cauza războiului. A făcut aceste declaraţii astăzi, vineri, 15 aprilie 2022, după o vizită la o companie din Brăila, unde se realizează cablaje auto.


Articole înrudite