Partidul Mişcarea Populară (PMP) Galaţi a depus în Consiliul Local Galaţi două proiecte de hotărâre pentru eliminarea unor taxe locale, respectiv taxa pentru ecarisaj, pentru apa meteorică şi pentru canalizare.
"În ceea ce priveşte taxa de ecarisaj constatăm că avem de a face cu o dublă sau chiar triplă taxare, fiind plătită o dată ca persoane fizice şi a doua oară ca membri ai asociaţiilor de proprietari. În cazul în care persoana şi-a înregistrat şi o firmă în apartament, taxa este percepută a treia oară, de această dată pe firmă. Totodată, cuantumul taxei variază în funcţie de numărul de apartamente cuprinse în asociaţie, cetăţenii din asociaţiile mari plătind mai puţin decât cei din asociaţiile cu un număr mai mic de membri. Taxa de ecarisaj este inclusă abuziv în cheltuielile de întreţinere ale asociaţiilor, ori aceasta a fost gândită şi aşezată ca o taxă aferentă proprietăţii, nu ca o cheltuială cu un serviciu de care beneficiază proprietarul. Deşi taxa a fost destinată creării sursei de finanţare pentru achiziţionarea de utilaje şi echipamente de ecarisaj şi pentru construirea de adăposturi şi padocuri pentru animale, aceste investiţii nu au fost făcute, iar campaniile de sterilizare nu-şi arată rezultatul în diminuarea numărului de animale fără stăpân. Constatând că taxa de ecarisaj nu este corect aşezată, că nu este corect percepută şi fondurile astfel obţinute nu sunt cheltuite în scopul solicitat, consilierii PMP cer eliminarea acesteia", se arată în comunicatul PMP Galaţi.
Cel de-al doilea proiect de hotârăre depus în CL de consilierii PMP Galaţi priveşte eliminarea taxei pentru apa meteorică şi canalizare. "În ceea ce priveşte taxa pentru apa meteorică şi canalizare, adică a taxei pe care gălăţenii o plătesc pentru apa de ploaie, constatăm că este doar un bir lipsit de sens şi transparenţă în ceea ce priveşte metodologia de calcul. Cuantumul acestei taxe nu este aplicat uniform, asociaţiile de proprietari fiind silite să plătească inclusiv pentru apa care plouă pe trotuarele din jurul blocurilor. În ceea ce priveşte componenta de canalizare, constatăm că taxa diferă în funcţie de numărul de camere, nu în funcţie de consumul efectiv de apă ce finalmente se va scurge în canalele oraşului. Prin modul în care a fost aşezată şi prin metodologia de calcul a acesteia, taxa pe apa de ploaie măreşte aberant costul apei potabile şi aşa prea ridicat la Galaţi. Nu în ultimul rând menţionăm că această taxă a fost eliminată în zeci de localităţi din ţară sau chiar în judeţe întregi, fiind considerată abuzivă şi ilegală. Fiind incorect aşezată şi incorect calculată, consilierii PMP cer eliminarea taxei pentru apa meteorică şi canalizare. Cum în Galaţi nici nu plouă cu bani si nici câinii nu mai aleargă de mult cu covrigi în coadă, haideţi să nu taxăm oamenii pentru apa de ploaie şi pentru colacii din cozile bietelor patrupede", se mai arată în comunicatul PMP Galaţi.