23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Planul Teritorial pentru o Tranziţie Justă prezentat autorităţilor publice şi mediului de afaceri din Galaţi
Planul Teritorial pentru o Tranziţie Justă prezentat autorităţilor publice şi mediului de afaceri din Galaţi

După ce în luna decembrie 2022 a fost aprobat Planul Teritorial pentru Tranziţie Justă pentru judeţul Galaţi şi a fost lansat procesul de implementare a Programului Operaţional Tranziţie Justă, joi, 19 ianuarie 2023, Consiliul Judeţean Galaţi şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au organizat un evenimentul de prezentare a oportunităţilor de sprijin oferite mediului de afaceri şi instituţiilor publice prin acest mecanism de finanţare.
Preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, alături de secretarii de stat din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Andreea Anamaria Naggar şi Ovidiu Cîmpean, şi în prezenţa Florentinei Tăutu, Desk Officer DG REGIO - Comisia Europeană, au prezentat oportunităţile de finanţare puse la dispoziţie în cadrul acestui program care a alocat pentru judeţul Galaţi 387 milioane euro din care 329 milioane euro reprezintă contribuţia din partea Fondului pentru Tranziţie Justă şi 58 milioane de euro contribuţia naţională.
Trebuie menţionat că Programul Operaţional Tranziţia Justă (POTJ) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de investiţii definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziţie justă (PTTJ), elaborate pentru judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş, finanţând măsuri pentru atenuarea impactului închiderii sau transformării unor activităţi economice dominante în economia locală a celor şase judeţe şi facilitând tranziţia acestora la neutralitatea climatică şi are o alocare totală de 2,13 miliarde euro fonduri europene.
Se preconizează că urmare a absorbţiei acestor fonduri să se înfiinţeze 490 de firme, să fie create 1.941 de locuri de muncă şi să fie sprijinite alte 937 de întreprinderi. De asemenea, vor fi până la 4.098 de şomeri care ar putea beneficia de sprijin şi 2.800 de gospodării care vor putea, cu sprijininul acestor fonduri, să dobândească statutul de prosumator. De exemplu, pentru sprijinirirea gospodăriilor pentru a-şi instala panouri fotovoltaice/fototermice şi creşterea gradului de rezilienţă energetică a comunităţilor au fost alocate 30 milioane euro.
Nu în ultimul rând, de o alocare de 106,8 milioane euro vor beneficia 3 mari unităţi de producţie din judeţul Galaţi, pentru decarbonizarea producţiei. Este vorba despre Liberty Galaţi, Navrom şi Şantierul Naval Galaţi.
Nu în ultimul rând, unităţile adminsitrativ teritoriale vor putea accesa aceste fonduri pentru investiţii în energie verde şi mobilitate nepoluantă.
Pentru buna gestionare a programului la nivel judeţean, se va înfiinţa, până în luna martie 2023, Grupul judeţean pentru coordonarea tranziţiei la neutralitatea climatică.
Se estimează că în luna mai 2023 se vor deschide apelurile de proiecte ce urmează a fi depuse prin intermediul aplicaţiei MySMIS ce va fi lansată într-un nou format în luna iunie, iar închiderea apelurilor de proiecte este stabilită pentru luna septembrie 2023.


Articole înrudite