24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mircea Toader, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, a susţinut două modificări privind legea electorală – introducerea votului prin corespondenţă pentru diaspora şi stabilirea câştigătorului unui fotoliu de parlamentar a candidatului care a câştigat cele mai multe voturi din partea electoratului.
Introducerea votului diasporei prin corespondenţă a fost susţinută de Toader în urma solicitării exprese a românilor din America. Toader a declarat: „La întâlnirea pe care am avut-o eu în America cu românii, organizaţiile de acolo au solicitat în mod expres acest vot prin corespondenţă. Nu spun de Europa, spun de America, faptul că e cel puţin imposibil să facă sute de kilometri să vină să voteze şi vor neapărat să fie introdusă această lege ca să li se permită să îşi exercite dreptul pe care îl au prin Constituţie”. Toader a ţinut să demonteze dezaprobarea USL privind introducerea votului prin corespondenţă cu argumentul că „oamenii care sunt în străinătate privesc altfel România şi zona de guvernare, iar măsurile luate de Guvernul Boc sunt agreate în totalitate”. În plus, democrat-liberalul apreciază drept nejustificate temerile legate de fraudare, căci sistemul de vot prin corespondenţă este practicat şi de alte state. Deputatul consideră că este nevoie de votul prin corespondenţă deoarece foarte mulţi români lucrează sau domiciliază în străinătate, constituind un electorat ce poate înclina balanţa în competiţia alegerilor: „Cifra estimată de români este de peste 3 milioane, până la 6 milioane, şi mereu modul în care aceştia vor vota va înclina balanţa de o parte sau alta. Indiferent dacă unii consideră că e un avantaj al PDL, nu este. E un avantaj al unei concepţii, cei care lucrează în strainătate înţeleg principiile economiei de piaţă, ce înseamnă măsurile de reformă, ş.a.m.d”.
Conform viziunii PDL, nu este agreată ideea scăderii vârstei legale de vot sub cea a majoratului. Toader a subliniat ideea că este firească obţinerea dreptului la vot concomitent cu începerea răspunderii penale, ce coincide cu atingerea majoratului (la vârsta de 18 ani).


Articole înrudite