Pentru peste 10.000 de elevi şi preşcolari, noul an şcoalar va însemna un nou spaţiu impropriu în care vor trebui să înveţe. Motivul: 37 de unităţi din întregul judeţ sunt în reabilitare.
Cele mai multe dintre ele – 12, sunt în municipiul Galaţi. Există cazuri în care calvarul celor mici se va întinde pe alţi cel puţin doi ani, dacă estimările constructorilor vor fi respectate. Experienţa ne arată că în multe cazuri termenele sunt depăşite.
Cei 997 elevi ai Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, de exemplu, au de aşteptat până pe 31 august 2026 să se întoarcă în sălile lor de cursuri. Pe 9 septembrie vor fi prezenţi în săli improprii, pregătite deja pentru a deveni şantier, după care vor fi mutaţi la fostul Liceu de Marină care nu oferă condiţii corespunzătoare.
2026 este avansat termen limită şi pentru preşcolarii de la Grădiniţa cu program prelungit „Elena Doamna”. Elevii de la Liceul cu Program Sportiv se pot considera în acest caz norocoşi: au de suferit „doar” până în luna mai a anului viitor.
Din păcate, calvarul reabilitărilor se repetă, în fiecare an. Sunt convins că măcar o parte dintre lucrări puteau fi astfel programate încât să afecteze cât mai puţin cea mai importantă activitate a copiilor, cea care îi pregăteşte pentru viitor.
De exemplu, municipalitatea gălăţeană putea veghea ca măcar lucrările cu termen de finalizare până în 9 septembrie să se încheie la timp. Ele nu s-au încheiat însă la Şcoala 2, Şcoala 10, Şcoala 22 şi Şcoala 43, motiv pentru care elevii de aici îşi vor desfăşura orele în şantier.