03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mariya Gabriel, comisarul european pentru Inovare, prezentă la o conferinţă a Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi
Mariya Gabriel, comisarul european pentru Inovare, prezentă la o conferinţă a Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi (UDJG), în parteneriat cu Comisia Europeană şi Parlamentul European, a organizat luni, 19 septembrie 2022, Conferinţa „ORIZONT EUROPA – Oportunităţi de finanţare pentru cercetătorii şi întreprinderile româneşti”.

La eveniment au participat cercetători din Galaţi şi universităţi partenere, reprezentanţi ai institutelor de cercetare, oameni de afaceri, oficialităţi, parlamentari şi miniştri, invitaţii principali fiind Mariya Gabriel, comisar european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret şi europarlamentarul Dan Nica, raportor pentru Programul Horizon Europe.

„E o onoare să fiu astăzi, aici, pentru că prin această conferinţă trimitem un mesaj puternic: că putem construi o Europă unită cu ajutorul acestui limbaj universal: cercetarea de top. Programul îşi propune să dezvolte soluţii pentru un nivel de trai mai sănătos, să acomodeze transformări digitale absolut necesare în sec. 21 şi să lupte împotriva schimbărilor climatice, pentru binele nostru colectiv. E important să creştem contribuţia la cercetare a acelor «widening countries», iar faptul că s-a triplat bugetul destinat celor 13 ţări, este meritul europarlamentarului gălăţean, Dan Nica şi a colegilor din Parlamentul European care l-au sprijinit”, a spus Mariya Gabriel, comisar european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret.

„UDJG se află în plin proces de identificare şi propunere de proiecte cu diferite surse de finanţare. Bineînţeles că Programul Horizon Europe este ţinta noastră, deşi pătrunderea în sistem este destul de greoaie. La Universitate avem aproape 2 milioane de euro atrase prin proiectul cadru Orizont Europa, ceea ce reprezintă un început foarte bun pentru instituţia de învăţământ superior. Apreciem, cu această ocazie, faptul că s-a creat sistemul widenning, care facilitează accesul universităţilor din 13 ţări aflate în centrul şi estul Europei, printre care şi România, la aceste programe cu exigenţe profesionale şi ştiinţifice foarte înalte”, a declarat în deschidere, prof. univ. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu, Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

„Cercetarea este la fel de importantă la Galaţi, la 10 km de graniţa cu Ucraina, în estul-estului Uniunii Europene, aşa cum este şi la Bruxelles. Proiectul reprezintă un mare pas înainte pentru cele 13 ţări cu posibilităţi mai mici de a face cercetare de top: în momentul în care te asociezi cu cei mai buni, nu poate fi decât în beneficiul tău! Este prima vizită a comisarului Marya Gabriel în România, sunt mândru că ne-a ales pe noi, că a ales să stea de vorbă cu crema cercetării la Galaţi, este un semnal important pentru  România”, a precizat europarlamentarul Dan Nica, raportor pentru programul Horizon Europe.

În doua parte a Conferinţei, au prezentat Programul şi au răspuns la întrebări: Massimiliano Esposito, şeful Departamentului de Cercetare-Inovare din cadrul Comisiei Europene, Adrian Curaj, director al UEFISCDI România, Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi  Florin Marian Spătaru, ministrul Economiei.

Orizont Europa este principalul program de finanţare al UE pentru cercetare şi inovare şi unul dintre cele mai mari programe de cercetare şi inovare din lume, cu un buget de 95,5 miliarde EUR. Programul facilitează colaborarea şi consolidează impactul cercetării şi inovării asupra dezvoltării, sprijinirii şi implementării politicilor UE, ţinând cont de provocările globale, crează locuri de muncă, atrage talente din UE la toate nivelurile, stimulează creşterea economică, promovează competitivitatea industrială şi optimizează impactul investiţiilor în cadrul unui spaţiu european de cercetare consolidat.


Articole înrudite