20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Marius Humelnicu (PSD): „Am sprijinit reglementarea facturării electronice pentru că permite uşurarea accesului la serviciile publice”
Marius Humelnicu (PSD): „Am sprijinit reglementarea facturării electronice pentru că permite uşurarea accesului la serviciile publice”

Senatorii au adoptat miercuri, 03 noiembrie 2021, Ordonanţa de Urgenţă ce se referă la administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, anunţă senatorul Marius Humelnicu.

Senatorul gălăţean social democrat explică că prin măsurile adoptate se reglementează administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică în România. Totodată, s-a reglementat facturarea electronică în domeniul achiziţiilor publice şi al relaţiei B2B (business to business).

”Ca raportor, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei din Senat, am considerat utilă şi am sprijinit reglementarea unică a facturării electronice, măsură ce oferă în primul rând un nivel de predictibilitate faţă de mediul de afaceri. În plus, era un demers necesar în contextul crizei pandemice, pentru că permite uşurarea accesului la serviciile publice, o interacţiune mai bună cu administraţia şi, nu în ultimul rând, o raportare prietenoasă la mediu, prin eliminarea unor uriaşe cantităţi de hârtii”, a declarat Marius Humelnicu.

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în vederea eficientizării colectării impozitelor şi taxelor. Principalele aspecte vizate erau îmbunătăţirea şi consolidarea gradului de colectare a T.V.A. şi prevenirea/combaterea evaziunii fiscale.

”Decizia de dezvoltare a proiectului de facturare electronică în România a fost luată după analizarea modului în care Italia a aplicat facturarea electronică generalizată atât pe relaţia Business to Government (B2G), cât şi pe relaţia Business to Business (B2B) şi presupune etape de proces care să permită comensurarea efectelor asupra mediului economic şi gestionarea eficientă a datelor recepţionate. România a adoptat în data de 8 septembrie 2020 Legea nr.199/2020 privind facturarea electronică în domeniul achiziţiilor publice, lege care a transpus în legislaţia naţională Directiva 2014/55/EU privind facturarea electronică în domeniul achiziţiilor publice”, a mai precizat senatorul Marius Humelnicu.

Pentru a fi aplicată, Ordonanţa de Urgenţă referitoare la e-facturare trebuie să fie adoptată şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.


Articole înrudite