S-a încheiat şi perioada de înscriere a candidaţilor la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Ieri, 17 octombrie a fost ultima zi în care partidele, alianţele, dar şi independenţii au putut depune candidaturile la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 18 Galaţi. În consecinţă, multe dintre partide s-au bulucit ieri să depună candidaturile.
Din prisma partidelor parlamentare, erau aşteptate listele cu candidaţii AUR care se prezintă astfel: la Camera Deputaţilor primul pe listă este Alexandru Bordeian urmat de Dorel Vulpoiu, ambii cu domiciliul în Bucureşti. Pe următoarele locuri sunt Marian Toniţă, Monica Roman, Geta Mirela Ispas. Lista cu candidaţi pentru Senat este deschisă de Rodica Constantinescu din Tecuci, Mihai Mândru din Tuluceşti, Anca-Angelica Niţă din Ţepu, Gheorghe Mardare din Tecuci şi Petrică Frăţilă din Iveşti.
La Galaţi, au depus liste cu candidaturi pentru alegerile 21 de partide sau alianţe politice şi trei candidaţi independenţi, toţi trei pentru Camera Deputaţilor: Vasile Ştefan, Dănuţ Rusu, Adrian Fanaca.
În afară de partidele cunoscute PSD, PNL, USR, AUR, UDMR, sunt şi multe altele mai puţin cunoscute, un exemplu elocvent în acest sens fiind noua formaţiune care îl susţine pe Mircea Geoană, Partidul România în Acţiune.
Pe liste se regăsesc parlamentari cu vechime sau nume noi, dar principalele partide, care se laudă că sunt în opoziţie şi că vor detrona supremaţia PSD-ului, au venit cu candidaţi din alte judeţe care sunt în fruntea listelor şi, în unele cazuri, chiar pe locuri elgibile. Cel mai notoriu exemplu este cel al PNL Galaţi, care nu a găsit niciun liberal din Galaţi care să fie mai anti-PSD decât fostul premier Florin Cîţu ce va fi primul pe lista pentru Senat. Cam la fel se întâmplă şi cu AUR, care are mari şanse să trimită unul chiar doi deputaţi în Parlament, însă primele locuri pe listă, deci locurile eligibile, sunt ocupate de doi bucureşteni. Degeaba a alergat în lung şi în lat Daniela Simona Vreme. Candidata AUR la funcţia de primar al municipiului Galaţi la alegerile locale din iunie, deja văzută prin Galaţi ca viitor deputat, nu a prins nici măcar un loc în coada listei. Aşa că va rămâne cu statutul de consilier local AUR, statut pe care, cu ceva ani în urmă, îl câştigase ca independentă, fără să se murdărească de politică.
Dacă partidul AUR pare să fi dorit să-i premieze pe unii din partid cu locuri eligibile în lipsă totală de respect faţă de membrii partidului din Galaţi, se pară că la PNL a fost exact invers, căci, după cum se prefigurează, PNL va obţine cu mare greutate un loc de deputat, iar locul de senator dedicat lui Florin Cîţu va fi foarte greu de obţinut. Aşadar Cîţu şi preşedintele demisionar al PNL Galaţi, George Stângă (pus pe locul 2 pe lista pentru Camera Deputaţilor), au cam fost pedepsiţi. La fel de pedepsiţi vor fi şi gălăţenii care vor trimite în Parlament şi cel puţin 2-3 parlamentari care abia dacă nimeresc să arate Galaţiul pe hartă şi care habar n-au care sunt nevoile şi problemele din judeţ.
Vă prezentăm lista partidelor care au depus, la Galaţi, listele cu candidaţii la alegerile parlamentare cu specificaţii acolo unde pe liste sunt candidaţi din alte judeţe:
Partidul Social Democrat – Toţi candidaţii au domiciliul în judeţul Galaţi
Partidul Naţional Liberal – Îl are pe listă pe FLorin Cîţu cu domiciliul în Bucureşti, restul candidaţilor fiind din Galaţi
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – Primele două poziţii din lista pentru Camera Deputaţilor sunt ocupate de candidaţi din Bucureşti, iar restul sunt din Galaţi
Uniunea Salvaţi România – Toţi candidaţii sunt din Galaţi
Partidul România în Acţiune – Are 6 candidaţi şi toţi sunt din Galaţi
Partidul S.O.S. România – La Senat candidatul de pe prima poziţie este din Mangalia, iar la Camera Deputaţilor candidaţii sunt din Galaţi
Alianţa Politică România Socialistă – 6 candidaţi sunt din Brăila
Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER) – Din toţi cei 5 candidaţi, cel care este pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor este din Bucureşti
Uniunea Democrată Maghiară din România – Dintr-un total de 13 candidaţi, doar unul are domiciliul în Galaţi
Partidul Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi – Toţi cei 5 candidaţi au anonimizat domiciliul
Partidul Social Democrat Unit – Din cei 11 candidaţi, 3 sunt din Galaţi
Partidul Ecologist Român – Are doar 2 candidaţi, unul la Senat şi celălalt la Camera Deputaţilor, ambii din Galaţi
Partidul Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate – Are doar doi candidaţi, unul din Galaţi şi al doilea din Bucureşti
Partidul Noua Românie – Are doar 2 candidaţi, ambii din Galaţi
Partidul Oamenilor Tineri – Tot 2 candidaţi, dar domiciliul este anonimizat
Partidul Patrioţii Poporului Român – Toţi cei 6 candidaţi sunt din Galaţi
Alianţa Naţional Creştină – 6 candidaţi, toţi din Galaţi
Alternativa pentru Demnitate Naţională – Domiciliu anonimizat
Forţa Dreptei – Un singur candidat are domiciliul în Bucureşti, restul sunt din Galaţi
Partidul Democrat Independent – Printre candidaţii din Galaţi mai sunt şi din Gorj, şi din Brăila
Partidul Naţional Conservator Român – Lista pentru Senat este deschisă de un candidat din judeţul Mureş, restul sunt din Galaţi.