O asociaţie civică a depus o plângere penală împotriva premierului demis, Ludovic Orban, dar şi a altor miniştri care făceau parte din cabinetul Orban, faptele denunţate fiind de trafic de influenţă şi cumpărarea de influenţă.
În fapt, Asociaţia Civică Solidaritatea Hunedoreană (ACSH) a făcut un denunţ adresat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie împotriva numiţilor: Orban Ludovic - prim-ministru al României, Cîţu Vasile Florin - ministrul Finanţelor Publice, Popescu Virgil Daniel - ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Hărău Eleonora Carmen - senatoare a României din partea Partidului Naţional Liberal şi Pawar Dayananda Rao - CEO la ArcelorMittal Hunedoara S.A., pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: trafic de influenţă, cumpărarea de influenţă, precum şi alte fapte asimilate infracţiunilor de corupţie.
Motivele sesizării
În justificarea acestei plângeri, ACSH arată în denunţ că „la data de 29.11.2019 ArcelorMittal Hunedoara S.A. a trimis primului-ministru al Guvernului României scrisoarea nr. 100000/168/29.11.2019, prin care, pe lângă felicitările de rigoare pentru intrarea la guvernare a Partidului Naţional Liberal, s-a solicitat în mod direct reducerea preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale. Scrisoarea a fost motivată pe faptul că societatea comercială ArcelorMittal Hunedoara S.A. nu poate face faţă concurenţei pe piaţa de desfacere din cauza preţurilor mari la energie. Cu alte cuvinte, conducerea ArcelorMittal Hunedoara S.A. a cerut primului-ministru Orban Ludovic să le creeze un climat economic favorabil, respectiv să le acorde un ajutor de stat, în sensul scăderii preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale. Ajutorul solicitat de la Guvernul Orban a fost aprobat la finalul anului 2019, însă nu numai pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. ci şi pentru alte multinaţionale”.
Denunţătorul afirmă că acelaşi demers a fost făcut şi de reprezentanţii combinatului Liberty Galaţi. „Din 1 ianuarie 2020 s-a scumpit (din nou) energia şi nu se cuvenea ca societăţi ca Alro Slatina (deţinută de ruşi), Dacia Renault (deţinută de francezi), Liberty Steel Galaţi si ArcelorMittal Hunedoara (deţinute de indieni), Petrom (deţinută de austrieci şi, indirect, de ruşi) să piardă din «competitivitate» plătind preţul obişnuit al energiei, ca toată lumea”, sunt de păreri reprezentanţii ACSH.
„Cert este că Orban Ludovic a fost de acord cu reducerea preţurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. şi pentru alte multinaţionale. Ne-am pus întrebarea dacă această aprobare a reducerilor de preţuri este sau nu în conformitate cu legislaţia europeană. Astfel, analizând legislaţia incidentă am constatat că legislaţia europeană nu permite acordarea de ajutoare de stat, sub forma reducerii preţurilor la energie pentru anumiţi agenţi economici, pe simpla raţiune că un mediu economic sănătos se construieşte pe respectarea principiului nediscriminării concurenţiale. Nu poţi acorda facilităţi unor agenţi sau operatori economici în detrimentul altora”, se arată în denunţul Asociaţiei Civice Solidaritatea Hunedoreană (ACSH).
Denunţătorii consideră că sumele acordate ca ajutoare de stat ar fi putut face multe pentru populaţie. „Suma acordată ca ajutoare de stat, pentru Energie electrică mai ieftină şi Scutirea la plată a Certificatelor de emisii de CO2/Energie, spre Multinaţionale, este de 830 milioane de euro, aproape egală cu suma de 875 milioane de euro, neacordată, prin lege promulgată, pentru plata alocaţiilor de stat pentru copii, în perioada 01 ianuarie 2020-01 august 2020”, se mai arată în plângerea penală semnată de Mititelu Marin, preşedinte ACSH.