02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La Tecuci, PNL şi PRO România au contestat desemnarea membrilor Biroului Electoral Municipal
La Tecuci, PNL şi PRO România au contestat desemnarea membrilor Biroului Electoral Municipal

De bine ce s-a înfiinţat, Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană (BECJ) nr. 18 Galaţi, au şi început să curgă contestaţiile.

Prima hotărâre adoptată de BEC Galaţi priveşte soluţionarea unor contestaţii formulate de către Partidul Naţional Liberal - Tecuci şi Partidul PRO România - Filiala Tecuci împotriva desemnării preşedintelui şi a locţiitorului Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală Nr. 2 Tecuci, judeţul Galaţi, pentru alegerile din data de 9 iunie 2024, adică preşedinte Popovici Daniela Cristina şi locţiitor Diaconu Petronela Monica.

Cele două partide contestă operaţiunea de desemnare prin tragere la sorţi a preşedintelui Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală Nr. 2 Tecuci, precum şi a locţiitorului acestuia, invocându-se nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la publicitatea şedinţei în care s-au efectuat tragerile la sorţi întrucât au participat doar membri ai Partidului Social Democrat, nefiind prezenţi membri ai altor partide sau un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente; nerespectarea dispoziţiilor conform cărora trebuie nominalizaţi numai jurişti care, potrivit declaraţiei pe propria răspundere, nu fac parte din niciun partid politic, subliniindu-se faptul că locţiitorul desemnat este membru în Partidul Social Democrat, iar în mandatul 2016-2020 a făcut parte din Consiliul local din partea acestui partid.

De asemenea, PNL şi Pro România că nu au fost respectate prevederile legale care stabilesc că tragerea la sorţi se face cu prioritate din lista magistraţilor, întâi pentru preşedinţi şi apoi pentru locţiitori, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de localitatea sau subdiviziunea administrativ-teritorială în care va funcţiona biroul electoral de circumscripţie, întrucât preşedintele Biroului Municipal Tecuci a fost extras de pe lista juriştilor, nu a magistraţilor, fiind consilier juridic în cadrul UAT Tecuci, aspect de natură să atragă incompatibilitatea acestuia.

BECJ Galaţi a hotărât, cu unanimitate de voturi, să admită contestaţiile formulate şi a desfiinţat în parte procesul-verbal cu privire la desemnarea preşedintelui şi locţiitorului Biroului electoral de circumscripţie municipală nr. 2 Tecuci, judeţul Galaţi şi a dispus reluarea operaţiunii de desemnare.

Menţionăm că din componenţa BECJ Galaţi fac parte: preşedinte judecător Costela Dumitrache, locţiitor judecător Mălina Laura Panea şi reprezentant A.E.P. Andi Mihalache.


Articole înrudite