24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor
Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind promulgarea legii prin care sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi al Senatului a votat pe 17 februarie pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Potrivit proiectului adoptat, nu se vor mai acorda nici cele aflate în plată.
Anunţul Administraţiei prezidenţial vine după ce Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunţat că nu a sesizat Curtea Constituţională pentru legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Asociaţia Foştilor Parlamentari înaintase o petiţiei Avocatului Poporului în care cerea sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate.
„Nu am sesizat Curtea Constituţională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituţionalitate”, a declarat Renate Weber, pentru Digi24.ro.
Asociaţia Foştilor Parlamentari susţinea că este „discriminatoriu” ca cei care aplică legea, cum ar fi magistraţii, să primească pensie specială, iar parlamentarii, cei care „crează legea” să nu primească o indemnizaţie pentru limită de vârstă.
De asemenea, asociaţia susţine că abrogarea acestui „drept” „aruncă în derizoriu activitatea legislativă a parlamentarilor”. „Totodată, adoptarea acestui act legislativ aduce în discuţie teoria drepturilor câştigate, fiind un drept conferit prin lege, la fel ca pensiile de serviciu ale magistraţilor”, se mai arată în petiţie.
Asociaţia Foştilor Parlamentari se plânge şi că termenul de „pensie specială” vehiculat în diferite medii ale societăţii, este „manipulatoriu şi menit a crea confuzie şi repulsie” în rândul populaţiei. (Sursa digi24.ro)


Articole înrudite