16,8 hectare de teren cu ieşire la Dunăre care ar trebui să se întoarcă în patrimoniul Parcului Industrial Galaţi vor rămâne mai departe pârloagă.
În şedinţa extraordinară a Consiliului Local Galaţi, s-a propus reintroducerea în patrimoniul Parcului Industrial a unui teren de 16,8 hectare pierdut printr-un contract păgubos şi recâştigat în instanţă cu o suprafaţă de 16,8 ha cu ieşire la Dunăre, amplasament care îl face atrăgător pentru investitori.
Potrivit declaraţiilor făcute în cadrul şedinţei extraordinare, întrunită vineri, 09 septembrie 2022, consilierii PNL au avizat negativ în comisii acest proiect şi au cerut mai multe detalii care i-ar putea face să se răzgândească.
„Cum bine ştim am avut o perioadă lungă de timp Parcul Industrial indisponibilizat datorită unei situaţii pe care am întâmpinat-o cu un contract care a fost reziliat, am avut un proces pe rol. Acest proces a fost câştigat. În primă instanţă, zona aceasta pe care intenţionăm să o readucem în Parcul Industrial, a aparţinut inţial Parcului Industrial apoi a fost transmisă către primărie, nu a mai putut produce efecte pentru că a fost suspendată printr-o chemare în judecată a noastră, a primăriei. În momentul de faţă intenţionăm să revenim la stadiul iniţial, având în vedere că există mai multe solicitări din partea operatorilor economici pentru a-şi desfăşura activitatea şi a se reloca în parcul industrial, există această necesitate de a avea ieşire la Dunăre. Ăsta este şi singurul motiv pentru care acest terem este interesant ca şi Parc Industrial. Dacă sunteţi (n.r. - consilierii locali) de acord cu acest proiect vom pune în practică toate solicitările pe care le avem în acest moment. Sunt undeva la 5 solicitări care vor acoperi mai bine de jumătate din suprafaţa Parcului Industrial. Deja am pierdut mult timp cu procesul care a durat câţiva ani, iar în momentul de faţă, din punctul meu de vedere, timpul este important astfel încât să putem raspunde solicitărilor operatorilor economici”, le-a explicat consilierilor, city managerul Cezar Bichescu.
Consilierii USR au cerut să ştie cine sunt cei 5 agenţi economici care au făcut solicitări, însă Cezar Bichescu a spus că nu ştie dacă este legal să spună numele acestora atât timp cât urmează să se organizeze licitaţii pentru închirierea acestui teren, însă s-a arătat dispus să le arate lista cu solicitările după şedinţă, dar nu în mod public.
Indiferent de explicaţii, consilierii USR nu au dat un vot favorabil proiectului, iar voturile PSD şi PNL nu au fost suficiente pentru ca proiectul să fie adoptat, această şedinţă remarcându-se prin absenteismul masiv al consilierilor din toate partidele cu reprezentatitivitate în consiliu.
Aşadar, Parcul Industrial rămâne deocamdată fără teren de închiriat, teren care rămâne în continuare pârloagă, iar agenţii economici cu siguranţă se vor orienta spre un oraş în care consilierii locali nu lipsesc la şedinţe, nu ţin cont de orgolii politice şi oferă investitorilor teren pentru a putea dezvolta afaceri creatoare de locuri de muncă.
Din surse demne de încredere am aflat că solicitanţii ar dori teren cu ieşire la Dunăre pentru a dezvolta diverse fabrici de producţie (industrie alimentară, fabrică de reciclare, fabrică de ansamblare) şi două terminale de mărfuri. Prin absenteismul consilierilor şi opoziţia unora, zeci, poate sute de locuri de muncă vor fi făcute, cel mai probabil, în alte oraşe.