15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernul Cîţu vrea să introducă o taxă pe filmele online
Guvernul Cîţu vrea să introducă o taxă pe filmele online

Un proiect de lege care a fost transmis de Guvern către Parlament, iar în decursul ultimei luni a primit avize de la comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, prevede impunerea unei taxe de 4% din veniturile obţinute platformelor de streaming de filme şi seriale, precum şi una de 3% din preţul filmelor descărcate contra cost. Cu alte cuvinte, ar urma să fie taxate companii precum Netflix, HBO etc.
Practic, taxa este pentru a completa lista contribuţiilor la Fondul cinematografic. Modificările au fost propuse la cererea Centrului Naţional al Cinematografiei. În cazul furnizorilor cu sediul în alt stat membru al Uniunii Europene, veniturile asupra cărora se impune contribuţia sunt cele obţinute pe teritoriul României.
Aceste taxe ar urma să se aplice furnizorilor ale căror venituri, pe ultimul an fiscal, nu au depăşit echivalentul în lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, al sumei de 65.000 de euro sau al căror nivel de audienţă este sub 1%, raportat la numărul de abonaţi la nivel naţional, la serviciile de transmisie de date care asigură accesul la internet în bandă largă.
Conform datelor Observatorului Audiovizual European, în România sunt circa 1.160.000 de utilizatori de astfel de platforme, unde primele trei clasate deţin circa 99% din cota de piaţă.
Se estimează astfel o contribuţie anuală la Fondul cinematografic de circa 38 milioane de lei.
Conform notei de fundamentare, în contextul scăderii încasărilor la Fondul cinematografic ca urmare a restricţiilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2 (închiderea sălilor de cinematograf, scăderea pieţei de publicitate ducând la o scădere de circa 35% a încasărilor la Fond) "este imperios necesară luarea unor măsuri urgente, inclusiv în plan legislativ", relatează Hotnews.
Senatul este cameră decizională.
Bogdan Gheorghiu, Ministrului Culturii a declarat următoarele: "În urma dezinformării apărute în spaţiul public, aş dori să precizez că proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului şi a Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaţilor şi a primit aviz favorabil din partea Ministerului Economiei, pe care domnul Claudiu Năsui l-a coordonat. Mai mult, acest proiect de lege a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Culturii, începând cu data de 25 martie a anului curent şi până la 5 aprilie 2021 şi a fost prezentat în prima lectură, în şedinţă de Guvern, inclusiv pe vremea când domnul Claudiu Năsui a ocupat funcţia de ministru.
Cuantumul de 4% al acestei contribuţii a fost propus de Alianţa Producătorilor de Film şi ar fi alimentat Fondul Cinematografic, singurul instrument de finanţare a producţiei de film românesc.
Ca urmare a dialogului cu platformele online şi cu producătorii români de filme, la Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor, acest procent a fost diminuat la 2%.
Această taxă pe care o invocă domnul Claudiu Năsui nu va influenţa preţul pe care îl plătesc cetăţenii, pentru că platformele online îşi stabilesc la nivel global această politică. 20 de state membre şi-au modificat deja legislaţia şi au stabilit plafoane variind între 1% şi 5% cuantumul contribuţiei, cum este cazul Franţei. Nu am văzut să crească preţul abonamentului în niciuna dintre aceste ţări.
În 2016, când domnul deputat Claudiu Năsui era consilier al doamnei Anca Dragu, Guvernul României a susţinut modificarea Directivei Serviciilor Mass-Media Audiovizuale în direcţia posibilităţii statelor membre de a creşte fondurile cinematografice cu această contribuţie a actanţilor online.
Concluzia este că unii, chiar dacă ştiu adevărul, aleg să dezinformeze, pentru că scopul lor este să inducă nesiguranţa în rândul românilor".


Articole înrudite