28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Locuitorii de la malul Dunării vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru întreţinerea deputaţilor şi senatorilor gălăţeni din Parlamentul României. Suplimentarea numărului de parlamentari, ca urmare a procesului de redistribuire a voturilor, înseamnă implicit şi costuri mai mari pe care populaţia este obligată să le suporte pentru susţinerea activităţii celor 16 aleşi din Camera Deputaţilor şi Senatul României. Pe lângă indemnizaţia lunară de parlamentar, de peste 4.000 de lei, gălăţenii vor suporta şi costurile privind cazarea, transportul, telefoanele de serviciu, precum şi cheltuielile cabinetelor parlamentare ale aleşilor de la malul Dunării. La aceste cheltuieli se mai adaugă şi ieşirile în afara ţării, delegaţii pe care mulţi dintre parlamentari aleg să le facă în interes de serviciu. De exemplu, conform unor analize la nivel naţional efectuate de către o serie de instituţii acreditate, în anul 2011, cheltuielile medii ale fiecărui deputat în parte (suma forfetară, indemnizaţia, cazarea în Bucureşti, diurna internă şi transportul intern) au însumat 285.665 lei (67.407 euro pe an).
În 2011, Pâslaru şi Necula au fost cei mai cheltuitori
Deputatul PSD Florin Pâslaru a fost, în 2011, cel mai cheltuitor dintre aleşii gălăţeni din Camera Deputaţilor. În perioada ianuarie-octombrie 2011, statul român a cheltuit aproape 2,2 miliarde de lei vechi, doar cu indemnizaţia şi cele două birouri parlamentare ale sale. Dintre aceştia, 177.054 de lei au fost destinaţi celor două birouri parlamentare (chirie, utilităţi, salarii personal), în timp ce 42.830 de lei au mers în buzunarul deputatului, ca indemnizaţie de parlamentar. La această sumă, se mai adaugă alte câteva mii de lei, bani pe care acesta i-a cheltuit în cele două delegaţii ale sale în străinătate.
Dintre aleşii gălăţeni din Senatul României cel mai scump s-a dovedit a fi fostul democrat-liberal Marius Necula. Parlamentarul gălăţean a reuşit performanţa de a cheltui, anul trecut, nu mai puţin de 256.976,37 de lei, la care se adaugă alte câteva mii de lei - bani plătiţi de către statul român pentru cele patru delegaţii ale sale în Monaco, Belgia, Croaţia şi Franţa.
La polul opus se află deputatul conservator Bogdan Liviu Ciucă şi senatorul liberal Paul Ichim. Cei doi parlamentari au fost cel mai puţin costisitori dintre aleşii trimişi la Bucureşti. Pentru biroul parlamentar şi indemnizaţia lui Bogdan Liviu Ciucă, statul a cheltuit 131.781 de lei, în timp ce pentru medicul chirurg Paul Ichim statul a cheltuit cu acesta 212.420,83 de lei, în perioada ianuarie-octombrie 2011.
Pe lângă sumele astronomice pe care statul le-a cheltuit pentru birourile parlamentare ale deputaţilor şi indemnizaţiile acestora, bugetul statului a fost sărăcit de alte 3.462.758 de lei (diurna pentru deplasarea la lucrările Parlamentului), dar şi de 2.773.683 de lei (diurna pentru deplasare în circumscripţiile electorale). Statul român a mai cheltuit, cu toţi deputaţii din Parlamentul României, pe cazarea, transportul şi telefonul acestora – 18.627.003 lei, conform datelor postate pe pagina web a Camerei Deputaţilor.


Articole înrudite