22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Europarlamentarul Dan Nica: România ar putea primi 700 de milioane de euro suplimentari pentru depăşirea crizei energetice
Europarlamentarul Dan Nica: România ar putea primi 700 de milioane de euro suplimentari pentru depăşirea crizei energetice

„Concret, este vorba despre alocarea suplimentară de către Comisia Europeană a unui pachet total de 20 de miliarde de euro, prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, din care României îi vor reveni circa 700 de milioane de euro. Aceste fonduri sunt menite să sprijine statele membre pentru a înlătura blocajele actuale din infrastructura gazelor naturale, pentru implementarea energiei din surse regenerabile şi pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor şi a sectorului industrial. Insist pe nevoia urgentă ca şi Guvernul României să demareze planurile în acest sens şi să pregătească proiectele în domeniu, pentru a putea fi propuse în varianta modificată a PNRR”, a declarat europarlamentarul Dan Nica.

Europarlamentarul PSD a precizat că acest pachet financiar, care va fi adoptat de Parlamentul European în luna noiembrie, astfel încât să intre în vigoare până la finele acestui an, va fi asigurat din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii şi va fi pus la dispoziţia statelor membre sub formă de sprijin financiar nerambursabil.

Propunerea legislativă prevede că fiecare plan de redresare şi rezilienţă trebuie să conţină un nou capitol REPowerEU, cu reforme şi investiţii specifice, care să sprijine îmbunătăţirea infrastructurii şi a instalaţiilor energetice. Printre proiectele de interes comun în domeniul gazelor, ce vor fi finalizate în următorii ani, se numără proiectele de stocare din Europa de Sud-Est (România, Grecia, Bulgaria), a menţionat europarlamentarul Dan Nica.  

Eurodeputatul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, a fost numit raportor al Comisiei de industrie, cercetare şi energie, pentru modificarea Regulamentului de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă în vederea includerii capitolelor privind REPowerEU după ce, în urmă cu două săptămâni a fost numit raportor al instituţiei pentru Actul Uniunii Europene privind cipurile, care va mobiliza investiţii publice şi private în valoare de peste 43 de miliarde euro.

 


Articole înrudite