15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputatul Dobre solicită sprijin mai mare pentru tinerii din mediul rural
Deputatul Dobre solicită sprijin mai mare pentru tinerii din mediul rural
Suprafeţele de teren prevăzute de stat în cazul tinerilor din mediul rural, cu vârsta de până în 35 de ani, care vor să pună bazele unei gospodării, s-au dovedit a fi insuficiente. Cei 500 de metri pătraţi pe care un tânăr îi poate obţine de la stat nu îi permit acestuia nici să deţină o grădină, dar nici să crească animale, întrucât suprafaţa de teren prevăzută de lege, cuprinsă între 250 şi 500 de metri pătraţi, reprezintă, de fapt, jumătate din suprafaţa necesară înfiinţării unei gopodării. Deputatul Victor Paul Dobre, preşedintele PNL Galaţi, a iniţiat un proiect de lege prin care solicită un sprijin mai mare din partea statului român pentru tinerii care doresc să îşi construiască o casă în mediul rural. Potrivit parlamentarului gălăţean, conform unei analize din punct de vedere cadastral şi funciar, gospodăriile din mediul rural sunt de minim 1.000 de metri pătraţi.
„Legea actuală permite ca tinerii din mediul rural să primească maxim 500 de metri pătraţi pentru a-şi înfiinţa o gospodărie. Pentru oraş este suficient. În mediul rural, însă, omul trăieşte cu ce are în curte: animale, grădini... O suprafaţă mai mare de teren îi oferă condiţiile să îşi creeze o gospodărie în adevăratul sens al cuvântului. Am avut mai multe discuţii cu o serie de primari pe această temă, care mi-au semnalat aceste probleme”, ne-a declarat deputatul Victor Paul Dobre, liderul liberalilor gălăţeni.
Legea nr.15/2003 prevede ca suprafeţele de teren care pot fi atribuite tinerilor cu vârstă de până în 35 de ani, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, sunt cuprinse între 150 şi 300 de metri pătraţi în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti, între 250 şi 400 de metri pătraţi în oraşe şi între 250 şi 500 de metri pătraţi în comunele şi satele aparţinătoare unităţilor administrativ-teritoriale.
„Am primit numeroase sesizări din partea aplicanţilor (primari) din mediul rural care au sesizat că suprafaţa maximă (500 de mp) stabilită prin lege este insuficientă în mediul rural deoarece locuinţa, anexele gospodăreşti, căile de acces şi zona de protecţie între vecini însumează întreaga suprafaţă de teren atribuită. Având în vedere că în mediul rural construcţiile (locuinţele, anexele pentru animale, furaje, lemne, adăposturi pentru animale) se fac pe orizontală, este necesară atribuirea unei suprafeţe mai mari de teren. De altfel, din analiza efectuată din punct de vedere cadastral şi funciar, gospodăriile tip din mediul rural sunt de minim 1.000 de metri pătraţi. În vederea unei corecte aplicări a legii, prin prezenta propunere legislativă se intenţionează completarea textului de lege privind suprafaţa atribuită tinerilor din mediul rural. Prin modificarea textului, legea va deveni mai clară pentru aplicanţii solicitanţi şi pentru factorii care analizează dosarul şi hotărăsc aprobarea cererii şi atribuirea suprafeţei terenului sau, după caz, respingerea acesteia”, a precizat deputatul Victor Paul Dobre în expunerea de motive a proiectului de lege, postat pe pagina web a Camerei Deputaţilor.
Proiectul de lege va fi supus Parlamentului spre a fi aprobat, după ce va trece atât prin Senat, cât şi prin Camera Deputaţilor, cea din urmă reprezentând for decisiv.

Articole înrudite