30 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputat PNL Galaţi, Onuţ Valeriu Atanasiu: Noi reguli referitoare la anveloparea termică a clădirilor
Deputat PNL Galaţi, Onuţ Valeriu Atanasiu: Noi reguli referitoare la anveloparea termică a clădirilor

Dezvoltată puternic în ultimii ani, anveloparea termică a clădirilor avea nevoie de un cadru legal care să ţină cont de realităţile din teren.
În acest sens a fost promovat un proiect legislativ ce-şi propune clarificarea noţiunilor de anvelopa termică a clădirii. Este vorba de sursele regenerabile amplasate în apropiere, introducerea noţiunii de raport de conformare pentru clădirea al cărei consum de energie este aproape egal cu zero (nZEB), completarea informaţiilor cuprinse în certificatul de performanţă energetică luând în considerare stabilirea clasei de performanţă energetică în funcţie de consumul specific de energie primară şi cantitatea de emisii echivalent CO2, completarea tipurilor de funcţiuni ale clădirilor şi a indicatorilor de performanţă.
România se aliniază astfel unei directive a Parlamentului European ce vizează creşterea performanţei energetice a clădirilor.
Pentru a facilita programe integrate de renovare, statele membre vor întocmi un registru al clădirilor cu cele mai slabe performanţe energetice. Ca instrument voluntar, vor fi introduse paşapoarte de renovare a clădirilor.
Vor fi adoptate, de asemenea, standarde minime de calitate a mediului interior în clădiri.
Noua lege a anvelopării termice a clădirilor, printre iniţiatorii căreia mă aflu, a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor cu 189 voturi pentru, 26 – contra şi 32 de abţineri.


Articole înrudite