21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dan Nica (PSD): Preţul gazelor ar fi explodat dacă Guvernul nu-şi asuma un rol activ în modificarea directivei UE
Dan Nica (PSD): Preţul gazelor ar fi explodat dacă Guvernul nu-şi asuma un rol activ în modificarea directivei UE

Modificarea directivei Uniunii Europene privind gazele naturale, un dosar extrem de important şi complex totodată, este unul dintre cele mai mari succese înregistrate de Guvern la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, întrucât Executivul  a avut un rol crucial în negocierile purtate, care au condus în final la sporirea transparenţei şi a securităţii atât pentru investitorii în infrastructura de gaz, cât şi pentru utilizatorii reţelelor.

Unul dintre deputaţii europeni care s-au implicat activ în acest proiect complex este europarlamentarul gălăţean Dan Nica, liderul de grup al PSD din Parlamentul European şi preşedintele PSD Galaţi. De altfel europarlamentarul a avut şi calitatea de raportor alternativ, urmărind evoluţia acestui dosar şi negociind conţinutul acestuia. ”Felicit Preşedinţia Română a Consiliului Uniunii Europene pentru încheierea acestui dosar extrem de important într-un timp foarte scurt. Şi vreau să spun aceste lucruri pentru că este şi o lecţie. Regulile Uniunii Europene trebuie aplicate pentru toate statele membre, în mod egal. Şi nu poţi să favorizezi un stat membru pe cheltuiala şi pe seama cetăţenilor din celelalte ţări membre care erau expuşi unor preţuri mari, unei lipse de securitate a aprovizionării, cu toate lucrurile negative care ar deriva de aici. Nu putem face un regim special pentru o companie, fie ea şi Gazprom, pentru un singur stat membru, fie el şi Germania, ci trebuie să facem aceleaşi reguli pentru statele membre în beneficiul cetăţenilor europeni şi mai ales să arătăm că regulile funcţionează în Uniunea Europeană pentru toată lumea. Când toţi se supun acestor reguli, de competiţie, de transparenţă, atunci beneficiile vor fi pentru toţi. Şi acest lucru a fost salutat de către toată lumea şi pentru acest lucru vreau să le mulţumesc tuturor pentru că au arătat cum trebuie procedat în Uniunea Europeană”, a declarat liderul social-democrat.

Europarlamentarul gălăţean Dan Nica a subliniat că, ”în absenţa acestei modificări a directivei, preţurile la gaze ar fi fost supuse unor jocuri care erau necontrolabile. Iar acest lucru nu putea fi acceptat! Dacă vrem într-adevăr şi constatăm că nu ne putem lipsi de gazele naturale, trebuie să ne asigurăm că acestea vin la un preţ corect, că fiecare cetăţean european plăteşte preţul corect şi că legea de bază în Uniunea Europeană se fundamentează pe competiţie şi regim egal pentru toată lumea – state terţe şi cei care vor să intre în relaţii comerciale cu Uniunea Europeană”. Obiectivul general al modificării Directivei privind gazele naturale este de a garanta faptul că normele care reglementează piaţa internă a UE a gazelor naturale se aplică conductelor de transport de gaze dintre un stat membru şi o ţară terţă, până la frontiera teritoriului statului membru şi a mării teritoriale a acestuia.


Articole înrudite