29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dan Nica (PSD): Grupul S&D îşi doreşte energie la preţuri accesibile din surse regenerabile pentru a-i proteja pe cetăţenii vulnerabili din statele membre
Dan Nica (PSD): Grupul S&D îşi doreşte energie la preţuri accesibile din surse regenerabile pentru a-i proteja pe cetăţenii vulnerabili din statele membre

Şeful Delegaţiei Române PSD din Parlamentul European, Dan Nica, atrage atenţia că, în contextul actual, al exploziei preţurilor la energie şi gaze, statele membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, trebuie să investească rapid în energie regenerabilă pentru a asigura acces tuturor cetăţenilor, în mod special categoriilor vulnerabile.
Acesta a făcut referire la faptul că aseară, în plenul Parlamentului European, Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a prezentat raportul privind starea uniunii energetice în 2021. Documentul  evaluează progresele înregistrate de UE în realizarea tranziţiei către o energie curată, la aproape doi ani de la lansarea Pactului verde european. Raportul arată că, în 2020, sursele regenerabile de energie au depăşit pentru prima dată combustibilii fosili ca sursă principală de energie în UE, generând 38% din energia electrică, faţă de 37% în cazul combustibililor fosili.
„Conform celor mai recente date ale Comisiei, la nivelul UE sunt încă 31 de milioane de oameni vulnerabili în privinţa accesului la energie. Cifrele ar putea creşte dramatic din cauza crizei preţurilor din această perioadă, criză care ar trebui să fie un semnal că este necesar să investim masiv în eficienţa energetică şi în surse regenerabile. Un astfel de pas  va duce nu numai la reducerea emisiilor, ci şi la stabilizarea preţurilor la energie, reducând dependenţa energetică faţă de ţările terţe. Grupul nostru parlamentar nu are nicio îndoială cu privire la necesitatea de a îmbunătăţi rezilienţa, securitatea şi siguranţa energetică în întreaga UE. Salutăm acţiunile întreprinse de Comisia Europeană, cum ar fi setul recent de instrumente pentru combaterea creşterii preţurilor la energie şi propunerile legislative cheie, însă o pregătire eficientă pentru posibile şocuri reprezintă o necesitate absolută”, a declarat Dan Nica.
Eurodeputatul PSD consideră că eforturile comune la nivel european şi naţional pentru ca energia regenerabilă să fie accesibilă tuturor cetăţenilor ar trebui să fie prioritate zero, reamintind că românii au fost lăsaţi descoperiţi, angajamentele din actualul PNRR arătând că până la finalul acestui an vor fi dezafectate mai multe centre de producţie de energie electrică, fără a exista vreo alternativă care să asigure nevoile cetăţenilor în plină iarnă.
Raportul prezentat de Comisarul pentru energie mai arată că, până în prezent, 9 state membre ale UE au eliminat deja cărbunele, 13 s-au angajat să îl elimine treptat până la o anumită dată, iar alte 4 analizează posibile calendare de eliminare.


Articole înrudite