24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum explică Bogdan Rodeanu confruntarea cu George Simion: „Nu am suportat cum ducea în derizoriu tragedia din Ucraina, destinul pierdut al unor oameni”
Cum explică Bogdan Rodeanu confruntarea cu George Simion: „Nu am suportat cum ducea în derizoriu tragedia din Ucraina, destinul pierdut al unor oameni”

Aşa cum Monitorul de Galaţi a relatat AICI, în seara în care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat Parlamentului României, deputatul gălăţean Bogdan Rodeanu a avut un schimb de replici tăios cu deputatul AUR, George Simion.
Bogdan Rodeanu l-a lăsat fără replică pe Simion, deşi se ştie că acesta din urmă este deosebit de vehement. Deputatul USR de Galaţi a reacţionat dur fără a fi agresiv, iar George Simion a tăcut, deşi replicile lui Rodeanu au avut ca scop combaterea propagandei pe care parlamentarii AUR o popularizează în parlamentul ţării.
Cum a reuşit Bogdan Rodeanu această "performanţă" ne explică chiar el: „În primul mandat de parlamentar am fost co-preşedintele Comisiei pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova. Această comisie are o configuraţie foarte specială, care are la bază un tratat bilateral şi care a avut rezultate notabile în zona de diplomaţie parlamentară. Şi în actualul mandat de parlamentar lucrez tot pe apărare şi în comisia românilor de pretutindeni. Sunt în măsură să afirm că România a susţinut tot timpul o orientare pro-occidentală, pro UE a Republicii Moldova şi dacă este vorba despre viitorul Moldovei, atunci cu siguranţă viitorul Republicii Moldova este împreună cu toate statele UE. De aceea, eu, personal, nu accept altă perspectivă pentru viitorul fraţilor noştri decât într-o manieră de integrare în UE, alături de România şi toate statele membre”, a declarat Bogdan Rodeanu.

«Cred că unul dintre pilonii de combatere a acestui mecanism manipulator este şi Parlamentul României»

Despre propaganda rusă care îşi face simţită prezenţa atât în Republica Moldova şi chiar şi în România, deputatul USR afirmă că România are mecanisme instituţionale, care rejectează şi combat o mare parte a acestor efecte: „În Republica Moldova se poate vorbi despre un câmp de bătălie al conceptului hibrid. Federaţia Rusă are tot interesul de a menţine o zonă de instabilitate de jur împrejurul ei şi, dacă discutăm despre acest context, trebuie să-l punem într-o perspectivă curentă NATO. Adică, am construit acest flanc estic al Europei, format din Polonia şi România, iar pe partea cealaltă aveam Kalinigradul, Belarusul, Ucraina, Donbas, Transnistria, Crimeea şi Georgia. În toate aceste zone se proiectează această instabilitate, o instabilitate pe care noi o rejectăm, iar Federaţia Rusă o promovează. Şi de aici putem să discutăm despre ştiri false, despre mecanisme economice care condiţionează o relaţionare şi o stabilitate statală, dar principala cale de acţiune al Federaţiei Ruse în tot acest concept de război hibrid este, din punctul meu de vedere şi îmi asum acest punct de vedere, deturnarea actului politic. România are norocul apartenenţei la UE şi NATO, norocul de a avea un sistem de protecţie internă cât de cât funcţional şi am avut marele noroc să vedem şi în jurul nostru ce se întâmplă dacă se accentuează nişte tendinţe. Nu, nu s-a făcut destul. În momentul de faţă suntem conştienţi de acest pericol şi, dacă privim din perspectiva Ucrainei şi a tot ce se întâmplă în momentul de faţă, trebuie să apăsăm piciorul pe acceleraţie. Trebuie să sancţionăm Federaţia Rusă oficial, aşa cum fac toate statele UE şi NATO şi chestia asta o facem acum. Au fost excluşi 10 diplomaţi ai Federaţiei Ruse, deja relaţiile comerciale sunt îngheţate, spaţiul aerian este închis, deja se discută despre sancţiuni care ne arată nouă că am luat o poziţie şi că trebuie să acţionăm pe toate planurile pentru a  contracara efectul manipulator al conceptului hibrid. Cred că unul dintre pilonii de combatere a acestui mecanism manipulator este şi Parlamentul României, pentru că acolo sunt demnitari ai statului român, persoane alese, care sunt purtători de opinie şi pot arăta oamenilor ameninţările şi implicaţiile unor astfel de penetrări externe”.

«Deci eu nu accept tonul asta! Nu pot să accept aşa ceva. Eu i-am spus lucruri sincere, pe care i le-am zis din suflet»

Despre schimbul dur de replici cu George Simion, Bogdan Rodeanu explică: „În ziua în care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susţinut discursul în Parlamentul României, au fost minute întregi, zeci de minute de discurs parlamentar. Am văzut atitudinea aceea zeflemitoare în raport cu ce spunea preşedintele unei ţări agresate. Şi mă uitam la Zelenski, şi mă uitam în stânga mea, pentru că stăm pe acelaşi rând şi vedeam disonanţa asta. Acolo era un om care îşi reprezintă poporul, care suferă pentru el şi vine în faţa unui parlament al unui stat prieten şi cere ajutorul, pentru că oamenii lui sunt ucişi şi ţara lui este bombardată. Iar în partea cealaltă vedeam mai mulţi care se hlizeau când erau prezentate imaginile masacrului de la Bucha. Şi duceau în derizoriu această tragedie, destinul pierdut al unor oameni. Şi reacţia a fost firească. Nu m-am dus eu peste Simion, a venit el peste mine, exagerând în această atitudine de forţare a bunului simţ. Şi nu am inventat nimic, i-am transmis exact ce simţeam. Şi m-a deranjat foarte tare elementul Moldova. Am lucrat, după cum am zis, ani de zile acolo, am prieteni, am participat la tot efortul ăsta al României şi al UE pentru a sprijini Republica Moldova. Iar, când vii tu, care te construieşti politic pe un filon unionist şi te dai cu cărămida în piept cât de mult îşi pasă ţie de Moldova, dar nu eşti atent la poziţia oficială a unui preşedinte al unei ţări cu destinul strâns de al României şi Republicii Moldova, vii şi zici că Republica Moldova o să fie următoarea. Deci eu nu accept tonul asta! Nu pot să accept aşa ceva. Eu i-am spus lucruri sincere, pe care i le-am zis din suflet. Şi dacă trebuie să nu mai fim atât de diplomaţi în Parlamentul României, atunci vom reacţiona. Şi eu nu am nicio problemă să o mai fac”.


Articole înrudite