07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima: România cu viziunea unei economii de 1.000 de miliarde euro şi un salariu minim de 1.000 euro
Cristian Dima: România cu viziunea unei economii de 1.000 de miliarde euro şi un salariu minim de 1.000 euro

Dezbaterile pe bugetul pentru anul 2024 a dezvăluit un detaliu esenţial despre economia României: o estimare a PIB-ului de 350 de miliarde de euro. Această cifră reflectă o creştere exponenţială comparativ cu PIB-ul de acum două decenii şi semnalează un moment crucial în evoluţia economică a ţării.
Cu un PIB măsurat acum în sute de miliarde de euro, România se îndreaptă spre un viitor economic  dificil dar promiţător. O creştere anuală reală între 3-5% în lei, care se traduce în 7-10% în euro, presupune un plus semnificativ de valoare adăugată la nivelul economiei naţionale. Obiectivul pe termen lung este atingerea unui PIB de 1.000 de miliarde de euro până în 2035, un scop ambiţios dar fezabil.
Analiza PIB-ului per capita, un indicator esenţial, arată însă că România ocupă unul dintre ultimele locuri în Uniunea Europeană. Totuşi, acest aspect nu umbreşte potenţialul economic al ţării. Odată ce România îşi va alinia puterea economică cu cea demografică şi geografică, va deveni un pol de atracţie semnificativ în regiune.
Un aspect crucial pentru evoluţia economică a României este creşterea salariului minim net pe economie, care în prezent este sub 450 de euro. Se preconizează că, odată cu atingerea unui PIB de 1.000 de miliarde euro, ţara va putea oferi un salariu minim de 1.000 euro net.
În 2024, salariul mediu net este estimat la 950 euro. Un ritm de creştere anual de peste 10% ar putea accelera atingerea unui salariu minim de 1.000 euro, chiar înainte ca PIB-ul să ajungă la 1.000 de miliarde euro.
Pentru realizarea acestor obiective ambiţioase, este esenţială o colaborare strânsă între sectorul privat şi cel public, implicând multinaţionale, antreprenori, guvernul şi administraţiile locale. Bucureştiul va juca un rol cheie în acest proces, având potenţialul de a deveni un hub regional important.
În contextul global, România trebuie să fie atentă la schimbările din dinamica puterilor mondiale, cum este exemplificat de succesul recent al Riadului de a găzdui Expoziţia Internaţională din 2030. Acest eveniment subliniază o mutare a centrului de gravitate financiar şi de putere către est.
Cu un obiectiv clar şi o viziune comună, România are toate şansele să atingă un PIB de 1.000 de miliarde euro şi un salariu minim net de 1.000 euro până în 2035. Este un drum plin de provocări, dar şi de posibilităţi semnificative pentru creşterea şi prosperitatea ţării.


Articole înrudite