08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima: Decăderea în politica românească
Cristian Dima: Decăderea în politica românească

George Simion, liderul AUR, a lansat recent un plan de locuinţe ieftine care a evidenţiat dimensiunea imposturii în politica românească, şi încercarea de manipulare prin minciuna politică. Promisiunile de apartamente la preţuri foarte mici sunt atracţia momentului, însă la o analiză sumară se dezvăluie o strategie populistă fără fundament legal.
Simion promite locuinţe la preţuri de 35.000 de euro şi refinanţări fără dobândă, însă pentru a accesa aceste beneficii, cetăţenii trebuie să semneze un contract de "înscriere" în Planul SIMION. Acest contract solicită date personale, inclusiv CNP-ul, şi înscrierea într-o bază de date care poate fi utilizată pentru diverse scopuri politice, inclusiv eventuala falsificarea a listelor de susţinători la alegerile prezidenţiale.
Conform Constituţiei României, preşedintele nu are atribuţii în implementarea directă a programelor economice şi sociale. Rolul preşedintelui este în principal bazat pe funcţia reprezentativă şi diplomatică de ea, cum ar fi numirea prim-ministrului, promulgarea legilor şi medierea între puterile statului. Implementarea unui program de locuinţe necesită resurse bugetare şi coordonare interinstituţională, atribuţii ce revin Guvernului şi autorităţilor locale, acolo unde AUR a lui Simion au obţinut încrederea românilor într-un procent foarte scăzut.
Profesorii, judecătorii şi politicienii au criticat vehement planul lui Simion. Profesorul Valentin Naumescu a descris imaginile cu oameni stând la cozi pentru înscriere drept "groteşti" şi "umilitoare". „Circulă imagini groteşti (încă sper că sunt false, deşi prietenii îmi spun că sunt adevărate), cu oameni atât de naivi în esenţă, care stau la coadă să semneze că sunt de acord să primească apartamente "chilipir", în schimbul votului lor. Evident, nu vor primi niciodată, însă răul este dublu: nu doar că ei sunt păcăliţi sinistru, dar mai şi ajută la promovarea politică a unor "impostori ai democraţiei"” - susţine profesorul Universităţii Babeş-Bolyai într-o postare pe Facebook. Judecătorul Cristi Danileţ a subliniat erorile juridice ale contractelor, afirmând că acestea nu au valoare legală. Purtatorul de cuvânt liberal, Ionuţ Stroe, a comparat iniţiativa cu schemele piramidale de tip Caritas, menţionând că este o manipulare a speranţelor cetăţenilor pentru câştiguri politice.
Promisiunile lui George Simion sunt considerate nerealiste şi imposibil de îndeplinit din orice poziţie politică, cu atât mai puţin nu este apanajul preşedintelui României.
Planul său este o manipulare grotească a electoratului prin promisiuni populiste fără fundament. Cetăţenii trebuie să fie vigilenţi şi să nu se lase înşelaţi de astfel de strategii. Demascarea acestor tactici este esenţială pentru menţinerea încrederii în instituţiile democratice şi protejarea intereselor publice.


Articole înrudite