Războiul din Ucraina se resimte din plin în întreaga lume. Drama umanitară, criza economică şi impactul geopolitic sunt în atenţia tuturor. Un coflict armat ale cărui consecinţe le vom resimţi cu toţii multă vreme, chiar dacă lucrurile s-ar linişti mâine.
Pe lângă impactul umanitar şi economic, se prefigurează şi o reală catastrofă ecologică care nu va fi oprită de graniţe.
Radiaţii, poluarea aerului de bombardamentele care lovesc la întâmplare. Locuinţele oamenilor sunt rase de pe faţa pământului, dar nu nu numai acestea. Întreaga omenire este îngrijorată de creşterea radiaţiilor în zona centralei de la Cernobîl şi de efectele incendiului de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie.
Istoria recentă ne spune că, după conflictul din Donbas au fost distruse 18 rezervaţii naturale şi peste 530.000 hectare de teren şi s-au înregistrat cel puţin 12.000 de incendii forestiere în toate zonele în care s-au dus lupte. Acum ar putea fi mult mai rău dacă acest război va continua pe o perioadă mai lungă.
Pe lângă drama cumplită prin care trec ucrainenii, în afară de criza economică ce va avea un recul internaţional uriaş, este nevoie să ţinem sub observaţie, cu mare atenţie, şi poluarea masivă generată de acest război, care este un atentat la viaţa şi sănătătatea noastră, a tuturor, pe termen lung , pentru că altfel războiul lui Putin nu va ucide doar în Ucraina!