Să o luăm cu începutul. În 2 ani de zile am tot discutat despre faptul că ţara noastră s-a tot împrumutat. Şi s-a împrumutat într-atât de mult încât datoria publică a depăşit 50%. Dar nu asta e problema cea mai gravă. Împrumuturile au fost făcute pentru a acoperi deficitul bugetar, care să ascundă, până la urmă, proasta guvernare.
Mai grav este faptul că efectele guvernării haotice, iresponsabile şi fără sens a României nu sunt ignorate de către instituţiile din exteriorul României. Spre exemplu, în doar 6 luni de zile, obligaţiunile pe termen lung (10 ani) s-au scumpit considerabil. Pe 9 martie 2021 dobânda era de 3,245%, pe 9 august 2021 dobânda era de 3,805%, iar pe 9 septembrie 2021 dobânda a ajuns la 4,055%. Această scumpire a creditelor luate de România cu 25% este efectul absenţei măsurilor economice (minister gestionat de USR-PLUS în ultimele 6 luni), dar şi a crizei politice generată, ce să vezi, de acelaşi USR-PLUS.
Dacă e să facem nişte calcule, la o datorie totală de aproximativ 550 de miliarde de lei, creşterea costului de finanţare ne aduce o povară anuală de 4 miliarde de lei!
România a ajuns în situaţia în care se împrumută la cele mai mari costuri din întreaga Uniune Europeană. Majoritatea statelor europene au dobânzi care încep sub 2% la aceleaşi obligaţiuni. De ce la noi e diferit faţă de ceilalţi? Din cauza proastei guvernări!
Motivul pe care ni-l tot flutură prin faţa ochilor pentru a justifica împrumuturile enorme este acela că o fac doar pentru investiţii. Păi, măi oameni buni, de ce vă tot împrumutaţi cu zeci de miliarde de euro, dacă România are la dispoziţie sume considerabile din fonduri europene? Vă răspund tot eu: incompetenţa unui domn de la USR care a fost ministru al fondurilor europene (Cristian Ghinea).
Cam câţi bani avem la dispoziţie din fonduri europene? Câteva zeci de miliarde! Din banii europeni destinaţi investiţiilor pentru perioada 2014-2020 guvernul a absorbit, până acum, doar 17,32 miliarde de euro din 33,723 de miliarde de euro, asta în condiţiile în care România va mai primi încă 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi în exerciţiul 2021-2027. Apoi, să nu pierdem din vedere că cei din Guvern stau pe 4,5 miliarde de euro necheltuiţi din PNDR, iar pe lângă aceste fonduri mai sunt şi cele 800 de milioane de euro din celebrul PNRR pentru alimentare cu apă. Adică sunt bani suficienţi pentru dezvoltarea satelor sau a oraşelor, cei din Guvern trebuie doar să îi şi folosească.
Din păcate pentru România, această proastă guvernare pe care o traversăm de aproape 2 ani de zile va fi plătită cu miliarde de lei şi de euro tot de către români! Asta doar la nivel de economie naţională.
Însă, proasta guvernare se vede în facturile tot mai mari la energie electrică şi la gaze (unele cu peste 20% mai mari de la o lună la alta sau chiar mai mult). Se vede în spitalele în care nu s-a făcut nimic în 2 ani de zile, în condiţiile în care ne confruntăm cu o pandemie. Se vede în şcolile lipsite de condiţii decente, în care copiii vor sta în frig din cauză că nu s-au făcut investiţii, deşi copiii au stat aproape un an de zile acasă. Se vede în valoarea tot mai mare a euro, care afectează traiul de zi cu zi.
Toate acestea îi afectează pe români. Spre exemplu, anul trecut, pe vremea aceasta, un euro era 4,84 lei, iar în acest moment valoarea unui euro este 4.94 lei, o diferenţă de 10 bani. Această diferenţă de schimb valutar înseamnă un plus de 35 de lei în fiecare lună aplicată la o chirie de 350 de euro. Dacă ne gândim la românii care vor să achiziţioneze un apartament cu valoarea de 100.000 de euro, diferenţa de schimb valutar aduce un plus de 10.000 de lei faţă de anul trecut. Creşterea euro înseamnă şi creşterea facturilor operatorilor de internet şi telefonie mobilă care sunt mai mari. Ce cumpăram acum doi ani cu 200 de lei, nu mai putem lua anul acesta!
România are nevoie de o guvernare cât mai responsabilă, cu profesionişti şi centrată pe oameni, nu pe interese mărunte. Crizele de azi le vom plăti ulterior mult mai greu!