Adesea avem tendinţa să scoatem în evidenţă, atunci când vorbim despre Galaţi, părţile negative. Acest lucru nu face decât să creeze o imagine distorsionată asupra judeţului nostru. Galaţiul are o multitudine de motive de mândrie. Unul dintre aceste motive este reprezentat de o comună aparte pentru întreaga ţară. Aici se produc mai bine de 80.000 tone legume de solar şi peste 120.000 tone legume de câmp, din care o bună parte ia drumul exportului.
Una dintre cele mai importante probleme a producătorilor din Matca este aceea că, adesea, samsarii fac legea în privinţa preţurilor, iar faimoasele roşii de Matca ajung la piaţă de trei ori mai scumpe decât pleacă din sere.
”Trebuie să înţelegem un lucru: deşi oamenii sunt condensaţi într-o întinsă piaţă angro, unde sunt sute de standuri şi de unde cumpără pieţarii şi aprozarele, locuitorii din Matca nu sunt pieţari, ci producători serioşi, de pe mâinile cărora iese producţie serioasă. La Matca se vinde cu tirul, nu cu lada. De aceea, comuna Matca este «perla coroanei» pentru agricultura din judeţul Galaţi, dar şi pentru România. Tocmai din acest motiv, micii producători trebuie apăraţi şi sprijiniţi. Profitul se află, de multe ori, în buzunarele intermediarilor, pentru că roşiile sunt mult mai ieftine acolo, la producător, decât le cumpărăm din magazine. Pentru a îndrepta această situaţie există o posibilitate, şi anume crearea unei asociaţii a producătorilor din zonă. Această asociere ar da mai multă putere producătorilor locali şi ar putea să negocieze de pe un alt nivel cu procesatorii, cu lanţurile de magazine. O altă problemă pe care am identificat-o în ceea ce priveşte Matca este legată de lipsa unei fabrici de procesare în localitate. Cu siguranţă un asemenea obiectiv i-ar ajuta să îşi vândă marfa mai uşor şi să îşi pună eticheta pe produsele finale, precum bulionul din roşiile de Matca sau pe castraveţii muraţi de Matca. Construirea unor depozite frigorifice, linii de sortare şi de ambalare ar face ca produsele să fie ţinute în condiţii optime, iar producătorii locali să nu fie mereu sub presiunea calităţii acestora. Prin depozitele frigorifice se poate asigura mediul propice pentru depozitarea roşiilor şi a celorlalte legume din Matca”, a spus preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima.
Matca e cel mai întins bazin legumicol din ţară are o suprafaţă de circa 1.000 de hectare de spaţii protejate (circa o şesime din solariile ţării) şi peste 2.000 ha ocupate de culturi în câmp. Producţia e ocupată, cam jumătate, de castraveţi, fiind urmaţi în ordine de tomate, ardei, varză, vinete, salată, ridichi. Mai mult, străinii vin cu TIR-urile să încarce şi să transporte în Polonia, Lituania, Republica Moldova, Ucraina, Germania şi Anglia legumele cultivate în Matca. Pentru Galaţi, comuna Matca reprezintă un motiv de mândrie.
”Mă bucur că actuala guvernare a putut veni în ajutorul producătorilor din Matca prin programul de sprijin pentru tomate. Prin acest program, producătorii de legume sunt susţinuţi să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii). Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an. Anul trecut, în Matca, producătorii au aplicat într-un număr semnificativ pentru acest program, ceea ce înseamnă că oamenilor le-a fost de folos această măsură. Pe mai departe îmi doresc ca problemele producătorilor din Matca să fie auzite la nivel naţional. În calitate de lider al ALDE Galaţi, mă voi asigura ca principalele probleme ale locuitorilor din Matca să ajungă în instituţiile centrale ale statului. Sper ca actuala guvernare, din care ALDE face parte, să reuşească să ofere legi mai bune contra monopolului supermarketurilor care să îi ajute pe micii producători, să vină cu noi scheme de ajutor pentru investiţii în agricultură şi, nu în ultimul rând, să asigure o infrastructură rutieră la standarde europene, căci drumurile din regiunea noastră pun piedici serioase producătorilor. Sunt mândru că Galaţiul are astfel de oameni destoinici şi harnici. Am convingerea că, împreună cu locuitorii din Matca, autorităţile competente le pot asigura un mediu propice pentru desfacerea produselor pe care le cultivă. Un asemenea obiectiv este în interesul producătorilor din Matca, dar şi al Galaţiului”, a declarat preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima.