15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE Galaţi): Germania vrea recoltă cu orice preţ, iar România a exportat grâul, dar şi agricultorii
Cristian Dima (ALDE Galaţi): Germania vrea recoltă cu orice preţ, iar România a exportat grâul, dar şi agricultorii

Ordonanţa militară nr. 8 interzice exportul de cereale după ce s-a exportat tot şi am rămas cu rezervele la nivel de avarie. Abia dacă au mai rămas în rezerva de stat 700.000 tone de grâu. S-a exportat masiv în ultima perioadă, iar populaţia riscă să să fie afectată şi de o criză alimentară. Exportul de alimente trebuia suspendat din prima zi a situaţiei de urgenţă, fiind ştiut foarte bine faptul că România exportă materie primă şi importă tot mai multă hrană.

Dacă ce a mai rămas din  producţia de cereale de anul trecut a plecat la export, în plină criză, ce ne mai rămâne? Şi dacă decizia suspendării exporturilor de produse agroalimentare a fost luată prea târziu, putea fi contrabalansată de măsuri prin care să producem mai cu sârg. Dar cum să avem o producţie bună în agricultură când seceta afectează deja o mare parte din suprafaţă, iar din aproape 10 milioane de hectare cultivate, se irigă mai puţin de 1 milion de hectare. Fermierii sunt disperaţi că nu au cu cine să muncească pământul, iar guvernul Orban lasă mii de oameni să se înghesuie pe aeroportul din Cluj ca să plece la cules sparanghel în Germania, în loc să găsească soluţii ca aceşti oameni să rămână în ţară şi să muncească pământul strămoşesc.

E foarte bine că s-au suspendat exporturile (mai bine mai târziu decât niciodată), dar asta nu va rezolva criza alimentară ce se prefigurează cu repeziciune. Cu acest guvern incompetent, care nu ştie să gestioneze resursele ţării nici în timp de pace, cu atât mai puţin în timp de criză, vom ajunge să cumpărăm aceleaşi produse agroalimentare vândute până acum. Mă aştept ca firmele de casă ale guvernului PNL/PD să fi exportat doar actele aferente vânzării cerealelor, au încărcat vapoarele, iar guvernul o să constate în scurt timp că nu ne ajung cerealele din rezerva de stat şi le vor răscumpăra de 10 ori mai scump. Dar oare vom mai avea de unde să importăm produse alimentare, căci toate ţările vor ţine cu dinţii de producţia proprie. Şi aici cel mai bun exemplu este Germania, care ignoră că miile de muncitori pot aduce îmbolnăviri suplimentare de coronavirus. Germania vrea recoltă cu orice preţ, iar România a exportat grâul, dar şi agricultorii.


Articole înrudite