Pandemia de coronavirus nu aduce îngrijorări majore numai în legătură cu sănătatea populaţiei şi rezistenţa sistemului de sănătate al ţării, ci şi faţă de ceea ce va urma din punct d vedere economic. Suntem abia la începutul perioadei de criză, iar micile afaceri, cad una după alta, şi nici cele mari nu stau prea bine. Măsurile pentru protecţia sănătăţii populaţiei luate de guvern ar trebui dublate de măsurile economice care să susţină mediul de afaceri înainte de a intra în colaps.
Cu toate că guvernul actual este liberal şi ar trebui ca toate măsurile să fie în concordanţă cu valorile consacrate de dreapta, nu toţi liberalii consideră că hotărârile actualului guvern definesc doctrina de dreapta. Unul dintre constestatarii deciziilor luate de guvern cu privire la salvarea economiei naţionale în această perioadă de criză este preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima.
Acesta a afirmat că singura prioritate a Guvernului ar trebui să fie salvarea României, protecţia statului şi salvarea mediului privat, dar şi contracararea crizei sub toate aspectele sale, care are în prezent consecinţe dramatice asupra stării de sănătate a populaţiei şi a economiei.
”În momentul de faţă guvernul PNL demonstrează că nu realizează cât de mare va fi efectul acestei crize generată de coronavirus asupra României. Pare că PNL-ul de azi aplică aceeaşi tactică pe care guvernarea Boc – Băsescu – PDL au pus-o în practică în anii 2009 – 2010. Şi nu ar trebui să ne mire, pentru că PNL-ul de azi e construit pe structura PDL-ului din 2009 – 2010. La acea vreme, guvernul PDL şi Traian Băsescu au înţeles cu 8 luni mai târziu că e criză economică şi că trebuie să acţioneaze urgent şi radical. Probabil că dacă PDL ar fi înţeles pericolele asupra economiei româneşti, ţară noastră nu ar fi ajuns să se împrumute mai scump, să taie salarii şi aplice alte măsuri care au fost luate atunci şi pentru care am plătit cu toţii. E clar că Guvernul PNL nu înţelege faptul că, atunci când criză va lua amploare la nivel mondial, nimeni nu va proteja România, economia ei, ci statul român trebuie să facă el singur acest lucru. Îi aud pe cei din PNL spunând că Uniunea Europeană ne va proteja (de la cei din guvern până la cei aflaţi la Bruxelles). Haideţi să o spunem drept: noi nu facem parte din zona Euro! La fel nu am făcut nici în 2009 – 2010. De aceea, la noi a durat până ne-am revenit din acea criză economică. Uitaţi-va la cum a fost tratat un stat din zona Euro în criză economică precedentă (cazul Grecia) şi cum am fost trataţi noi sau bulgarii. În Grecia, Uniunea Europeană a pompat fonduri la greu, în vreme ce România a trebuit să se descurce prin propriile forţe. Dacă vom aştepta să ne cadă sprijinul european din cer, ne înşelăm amarnic, iar în tot acest timp, cât guvernul nu acţionează, România şi economia ţării se duc în cap”, explică Cristian Dima.
Dacă se va devaloriza cursul Leu – Euro, la fel că în 2009, ce se va întâmplă?
Preşedintele ALDE Galaţi consideră că PNL nu are o politică de protecţie a statului român, de protecţie a economiei româneşti şi a mediului privat. ”Cîţu face ce ştie el, doar ce a învăţat: împrumută statul de la bănci. Împrumutându-se azi se împrumută la dobânda zilei. Dacă mâine se accentuează criză, dobânzile vor fi exponenţial crescute. Însă, dacă mâine băncile decid să nu ne mai finanţeze deficitul enorm, ce facem? Cîţu sigur nu ştie! Dacă se va devaloriza cursul Leu – Euro, la fel că în 2009, ce se va întâmplă? Sunt lucruri la care nu răspunde nimeni din guvern, cu atât mai puţin Cîţu. Vorbim zilnic de măsurile sociale în acest moment, de plafonarea preţurilor, de şomajul tehnic plătit de stat, de creditele românilor şi ale firmelor, dar şi băncile au o limită până la care vor putea face aceste concesii! Ne putem trezi că acţionarii nu vor mai trimite capital şi linii de finanţare decât dacă România va avea un acord cu FMI ca măsură de protecţie.
Pentru că protecţia statului înseamnă, până la urmă, o înţelegere cu o instituţie financiară internaţională! Aici mă refer la FMI, la BERD, Comisia Europeană etc. Un acord de împrumut de 20 – 40 mld euro, că măsură de protecţie, sub formă de garanţie (nu să îi luăm efectiv), ar însemna pentru România menţinerea încrederii investitorilor, menţinerea ratingului de ţară la acelaşi nivel, înseamnă menţinerea nivelului dobânzii la care ne împrumutăm. Dacă noi putem garanta cu un acord de împrumut, atunci nici cursul Leu – Euro nu ar mai fi în pericol, nu s-ar mai crea situaţia din 2009 – 2010. Mă tot repet cu perioada 2009 – 2010, pentru că trebuie să înţelegem un lucru: peste scăderea salariilor cu 25% de atunci s-a suprapus căderea cursului de schimb cu 40%. Acest lucru a dus la o depreciere a puterii de cumpărare a cetăţenilor cu peste 50%. În schimb, dacă noi garantăm cu un acord de împrumut, rămâne euro la fel, iar orice eventuale măsuri economice nu vor fi la fel de draconice că în 2009”, a afirmat Dima.
Dacă milioane de angajaţi de la privat îşi pierd locul de muncă, cine va susţine milioanele de angajaţi de la stat, pensionari şi şomeri?
Aceasta este întrebarea la care preşedintele ALDE Galaţi a găsit următorul răspuns: ”Trebuie să recunoaştem un lucru: România nu-şi poate permite să între într-o carantină economică pentru o perioada lungă de timp. La fel ca niciun alt stat. Aşa cum arată mai mulţi analişti economici, nicio ţară nu poate trăi mai mult de o lună cu businessul prăbuşit şi economia închisă. Statele pot suţine angajaţii doar o lună. La noi, sectorul privat este cel mai lovit de această criză! Însă, vedem o discrepanţă majoră între angajaţîi de la privat care stau acasă şi cei de la stat. În vreme ce la privat oamenii sunt în şomaj, salariile le sunt reduse sau sunt daţi afară, funcţionarii de la stat stau bine mersi pe banii de la buget. Iar cei care întră în şomaj de la privat, fie tehnic, fie îşi pierd locul de muncă, trebuie susţinuţi tot de la bugetul de stat. Florin Cîţu spunea că aproximativ un milion de angajaţi vor fi afectaţi de criză şi vor întră în şomaj. Însă, cine are impresia că 2 - 2,5 din 3,8 milioane de angajaţi din sectorul privat care vor mai avea loc de muncă, dar şi ei cu veniturile tăiate, vor putea să susţină 1,2 milioane de bugetari cu salarile intacte (!!!), 5 milioane de pensionari şi 2,5 - 4 milioane de şomeri, este nebun sau nu înţelege cu ce ne confruntăm”. Cristian Dima consideră că în prezent PNL mimează măsuri cu caracter social: ”PNL e incapabil la ora actuală să vină cu soluţii liberale pentru protejarea statului! A ajuns PNL să afişeze în mod demagogic politici de protecţie socială, dar care nu au susţinere financiară. Adică, PNL dă la o parte de la guvernare un partid care are protecţia socială că principala politică de guvernământ, iar tu, că partid liberal, în loc să protejezi statul, economia ţării, te faci că iei numai măsuri cu caracter social?!”.
8 măsuri cu care s-ar putea evita criza economiică
După seria vehementă de critici faţă de politica guvernului PNL, Cristian Dima vine cu o serie de propuneri lipsite total de populism, însă care - cosideră acesta - ar putea preveni criza economică generată de pandemia de coronavirus. ”Sunt o serie de decizii care mi se par esenţiale să le avem în vedere că stat! Sunt decizii pe care un Guvern responsabil al României trebuie să le ia, ele sunt de natură economică, care pot să ne scutească de o nouă criză economică precum cea din 2009 – 2010.
1) Guvernul trebuie să aibă în vedere încheierea unui acord de urgenţă cu creditorii internaţionali (fie că e vorba de FMI, BERD, Comisia Europeană, etc). Valoarea ar trebui să fie undeva între 20 şi 40 de miliarde de euro, pentru că România să nu se prăbuşească din punct de vedere economic de tot!!!
2) Ce trebuie să ofere Guvernul la schimb pentru aceste împrumuturi? Simplu, ceea ce nu a fost capabil să facă în ultimii 30 de ani! Adică să înceapă restructurarea administraţiei publice, a cheltuielilor publice, să pună capăt creşterilor accelerate de salarii de la stat, să plafoneze pensiile pe termen scurt, iar majorarea acestora trebuie făcută în funcţie de nivelul încasărilor de la bugetul de stat pe termen lung! Trebuie dusă la capăt informatizarea ANAF, precum şi trecerea la plăţile electronice pentru a urmări sursele de bani. Mai mult, se poate merge pe varianta creşterii taxelor, dar într-un mod rezonabil şi nu abrupt, aşa cum a făcut Băsescu alături de PDL (azi PNL) la criză din 2009 – 2010.
3) Crearea unui acord de la Bucureşti pe modelul acordului de la Viena, astfel încât să ne asigurăm că băncile străine prezente nu îşi vor retrage liniile de finanţare locale.
4) Tot cu băncile din România trebuie încheiat de către Guvernul României un acord pentru finanţarea bugetului de stat într-un mod fluent şi coerent!
5) Pentru că firmele să fie menţinute pe linia de plutire este necesar că statul român, prin Guvern, să garanteze liniile de finanţare date de către bănci. Ulterior, pe timp ce băncile îşi revin (putem vorbi de o perioada de timp de la 5 ani în sus), garanţiile pot fi retrase.
6) Reducerea facilităţilor fiscale acordate de statul român şi considerarea majorării TVA peste nivelul de 19% din prezent. Nu ai cum să trăieşti ca stat doar cu atât, mai ales în perioada de criză!
7) Decalarea termenului de majorare a pensiilor cu 40% până când încasările bugetare vor permite acest lucru. România trebuie să aibă o economie stabilă, care să ofere încredere investitorilor şi agenţiilor de rating.
8) Mai presus de orice trebuie să se ia în calcul îngheţarea cheltuielilor publice şi a salariilor la stat, cu excepţia celor din prima linie care se luptă cu coronavirusul.
Sunt decizii pe care trebuie să le luăm ACUM, nu peste câteva luni! Dacă PNL-ul de azi e urmaşul lui Băsescu şi PDL din 2009, România nu trebuie să repete aceleaşi greşeli că atunci!” a expus Cristian Dima., preşedintele ALDE Galaţi.