Comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová, se află la Bucureşti, luni şi marţi, având programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader, cu preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Cristina Tarcea, dar şi cu ministrul de Finanţe, informează Mediafax. Comisarul european, Věra Jourová, responsabil pentru justiţie, consumatori şi egalitatea de gen, se află într-o vizită oficială la Bucureşti, în perioada 19-20 noiembrie 2018, potrivit unui comunicat de presă al reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Înaltul oficial european se va întâlni cu preşedintele României Klaus Iohannis, cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader, cu ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici, cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Marius Pîrvu şi cu preşedintele Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ancuţa Gianina Opre. "Scopul vizitei este de a discuta despre priorităţile pentru domeniul justiţiei în contextul viitoarei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene şi despre evoluţiile din sistemul judiciar din România", potrivit sursei citate. Marţi, comisarul european va deschide dialogul cu consumatorii privind "Noile avantaje pentru consumatori", ulterior oficialul european se va întâlni cu preşedintele ANPC, pentru a discuta despre dosare cheie în domeniul protecţiei consumatorului, iar apoi va avea o întrevedere cu Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, comisarul european va avea un discurs de deschidere în cadrul mesei rotunde internaţionale cu privire la situaţia copiilor abandonaţi ca urmare a mobilităţii internaţionale, eveniment organizat de Administraţia Prezidenţială.
Vizita comisarului european vine în condiţiile în care, săptămâna trecută, Comisia Europeană a publicat raportul MCV şi a recomandat României să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare. Pe de altă parte, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, a mai anunţat Comisia Europeană, recomandând în raportul MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.