Poliţiştii gălăţeni au continuat activităţile de informare şi conştientizare în cadrul campaniei „Tu decizi! Votează legal!”, ce se derulează la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor în perioada 9 noiembrie - 10 decembrie 2012. Astfel, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Relaţii Publice, împreună cu cei din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al IPJ Galaţi au mers în rândul elevilor de clasa a XII-a de la Colegiul Tehnic “Traian Vuia” şi Grupul Şcolar “Sf. Maria”, ambele din municipiul Galaţi şi le-au prezentat acestora prevederile legale referitoare la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat.
Ţinând cont de faptul că, în conformitate cu prevederile art. 36 din Constituţia României, cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, poliţiştii le-au explicat elevilor importanţa acestui drept care trebuie exercitat cu maximă responsabilitate.
Elevilor li s-au adus la cunoştinţă pedepsele pe care riscă să le primescă în cazul săvârşirii contravenţiilor sau infracţiunilor prevăzute în Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Activităţile de informare în rândul elevilor cu drept de vot vor continua până la finalizarea campaniei electorale, atât în mediul urban cât şi în mediul rural. Şi nu doar elevii au fost dăscăliţi asupra votului ilegal. Jandarmii gălăţeni care asigură ordinea şi siguranţa publică la Palatul de Justiţie din municipiul Galaţi au stat de vorbă pentru câteva momente cu cetăţenii care au trecut pragul acestei instituţii şi le-au prezentat informaţii referitoare la legislaţia electorală în vigoare şi riscurile nerespectării acesteia. Reamintim că distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 până la 2.500 lei. De asemenea, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.