Acum câţiva ani, în urmă cu vreo 3 – 4 guvernări, unul dintre momentele de „savoare” administrativă a fost nominalizarea unui medic ginecolog într-unul din posturile de conducere din Ministerul Agriculturii. În actuala declaraţie politică o să constataţi că subsemnatul, tot medic de profesie, îşi dă cu părerea despre agricultură. Consider că situaţia nu este superpozabilă deoarece: eu nu sunt în Executiv, sunt parlamentar şi conform atribuţiilor aferite de lege ca reprezentant al cetăţenilor din Colegiu intermediez informaţiile oferite de specialiştii din domeniile agricol şi îmbunătăţiri funciare; studiile FAO avertizează asupra fenomenelor climaterice extreme care sunt un pericol pentru infrastructură, ecosisteme şi sănătatea populaţiei; sănătatea populaţiei este strâns legată de calitatea hranei şi a mediului; un alt studiu arată că din 1980, la nivel mondial, s-a deşertificat aproximativ 1% din suprafaţa fertilă a globului”, a precizat parlamentarul gălăţean în deschiderea declaraţiei sale politice.
Senatorul Ichim consideră că, dacă în 2010, în Strategia Naţională de Apărare, este consemnat faptul că protecţia infrastructurii critice din domeniul agricol este esenţială, înseamnă că Societatea Naţională de Îmbunătăţire Funciară este infrastructură critică, numai că, în mod evident, a fost manageriată sau gestionată cel puţin necorespunzător, dacă nu cumva fraudată, fapt care are consecinţe negative asupra planului naţional de securitate. „Se pare că factorii de decizie publică, plătiţi din banul public, pentru a administra proprietatea publică, au devalizat-o şi falimentat-o, timp în care miniştrii, şefi de agenţii, directori CA, etc. au acumulat averi imense, la care actualele organisme de control au devenit astenice în a-i ancheta. Unele studii avansează faptul că în domeniul infrastructurii critice, în irigaţii, au dispărut aproximativ 16 miliarde de euro în 23 de ani, bani blătuiţi de băieţii deştepţi pe care nimeni nu-i întreabă nimic. (...) În ultimul timp diverse canale mass-media europene şi naţionale ridică problema unor nereguli privind siguranţa alimentară în România, fapt cu consecinţe nefavorabile indiscutabile asupra sănătăţii populaţiei.
Cu toate că există o afirmaţie la nivel umoristic precum că în vremuri de criză popii, doctorii şi cioclii o duc bine, incidenţa şi severitatea afecţiunilor digestive determinate fără echivoc de calitatea alimentaţiei anulează absolut orice urmă de derizoriu şi de glumă în domeniu”, spune senatorul liberal.
„Avertizez că prezenta declaraţie politică nu se adresează profesioniştilor care lucrează în domeniul agricol şi se chinuie să producă ceva, ci şefilor de pix care au parvenit pe munca primilor”, a spus în încheiere senatorul Ichim.