26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Urme ale unei specii rare de feline, descoperite pe Everest
Urme ale unei specii rare de feline, descoperite pe Everest

O felină rară şi discretă şi-a stabilit reşedinţa pe acoperişul lumii. Cercetătorii au descoperit într-adevăr urmele pisicilor Pallas (Otocolobus manul) pe Everest. Descoperirea a fost făcută în timpul expediţiei ştiinţifice National Geographic şi Rolex Perpetual Planet Everest 2019. Cercetătorii au colectat mostre biologice din două poziţii, una la 5110 m altitudine şi cealaltă la 5190 m, în Parcul Naţional Sagarmatha din Nepal. „Analiza ADN a probelor de excremente prelevate de la ambele situri a confirmat că două pisici Pallas locuiesc pe Muntele Everest şi se suprapun în teritoriu cu vulpea roşie”, a declarat Societatea pentru Conservarea Faunei Sălbatice (WCS) într-un comunicat.

O specie rară şi remarcabilă pe „Acoperişul lumii”

Deşi pisica Pallas se află în categoria „Preocupării minime” pe Lista Roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), situaţia sa devine din ce în ce mai îngrijorătoare. Populaţia sa este în scădere, iar numărul de indivizi maturi este foarte redus. Această descoperire este, prin urmare, o veste bună: înseamnă că raza cunoscută a acestei specii se extinde acum până în estul Nepalului. „Este fenomenal să găsim dovezi ale acestei specii rare şi remarcabile la această înălţime”, a spus dr. Tracie Seimon, care a raportat descoperirea în jurnalul Cat News publicat de Cat Specialist Group, afiliat Naţiunilor Unite.

O regiune turistică

„Este o descoperire unică nu doar din punct de vedere al ştiinţei, ci şi al conservării. Sperăm că descoperirea acestei noi specii carismatice va face posibilă creşterea gradului de conştientizare şi educaţie despre diversitatea speciilor de pe acest sit emblematic al Patrimoniului Mondial”, precizează dr. Anton Seimon, coautor al studiului. Felina nu s-a stabilit într-o zonă liniştită. Numărul de turişti care vizitează Parcul Naţional Sagarmatha şi Muntele Everest a crescut de la câteva mii în anii 1970, la peste 50.000 în 2019. Oamenii de ştiinţă speră că cercetările viitoare vor defini mai bine viaţa acestei populaţii (dieta, intervalul precis, densitatea), poate folosind o supraveghere foto-video. O idee mai precisă a parametrilor ecologici ar trebui să le ofere o protecţie mai bună acestor feline. (sursa foto: Julie Larsen/Maher/WCS)


Articole înrudite