Cui nu i-ar place o ceată de găini vesele pe lângă casă? Mai ales în ultimul timp când toată lumea caută alimente proaspete şi sănătoase, fără de “aşa-zisele” chimicale. Găinile ciugulesc, depun ouă proaspete şi îi încântă pe tineri şi pe bătrâni deopotrivă - dar în spatele acestei imagini rurale se ascunde un pericol nebănuit. Potrivit specialiştilor, aceste păsări domestice pot transmite şi o bacterie periculoasă, mai ales pentru copii şi bătrâni. Ce trebuie să ştiţi?
În ultimii ani, puii au “părăsit” fermele pentru a se stabili în oraşe, în grădini, curţi şi uneori chiar pe balcoane. Un adevărat simbol al autonomiei alimentare şi al unui mod de viaţă mai durabil! Păsările devenite un fel de animale de companie sunt atractive în primul rând pentru utilitatea lor: reciclează deşeurile, depun ouă proaspete şi creează o atmosferă bucolică în gospodărie.
Dar în spatele acestei pasiuni, stimulată de conceptele naturiste, se află un dezavantaj care este încă puţin cunoscut publicului larg.
Într-un articol publicat recent în Franţa, experţii veterinari avertizează asupra unui pericol pentru sănătate adesea subestimat: transmiterea salmonelei de către puii de găină. Pentru că salmoneloza, o infecţie bacteriană bine cunoscută pentru efectele devastatoare asupra sistemului digestiv (febră, vărsături, diaree etc.), se poate transmite la om chiar şi de la animale aparent sănătoase.
Potrivit Academiei Naţionale de Medicină, popularitatea tot mai mare a păsărilor devenite prieteni foarte apropiaţi în Statele Unite, a fost urmată de o explozie a cazurilor de salmoneloză. În Franţa, datele epidemiologice lipsesc, dar specialiştii trag un semnal de alarmă legat de riscul foarte ridicat pentru copiii sub 5 ani şi persoanele de peste 65 de ani, care sunt deosebit de vulnerabili. Cifrele statisticii americane vorbesc de la sine: între 1990 şi 2014 au fost înregistrate peste 2.600 de cazuri de salmoneloză legate de contactul cu păsările de curte vii, inclusiv multe cazuri grave care au necesitat spitalizare. Cu toate acestea, în aproape jumătate din cazuri, păsările de curte locuiau chiar... în interiorul caselor, în spaţii comune cu oamenii.
Nu se pune însă problema interzicerii găinilor pe lângă casele oamenilor! Acţiunile simple şi un simţ sanitar elementar vă permit să vă bucuraţi în continuare de beneficiile acestor animale fără a vă pune sănătatea în pericol. Iată principalele recomandări de urmat, conform Centrului American pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC):
Protejaţi zona găinilor de rozătoare şi păsări sălbatice, principalii vectori ai bacteriilor. Alimentele pentru animale trebuie păstrate departe de dăunători.
Evitaţi contactul strâns cu găinile pentru persoanele cele mai expuse riscului: copii mici, vârstnici şi persoane imunodeprimate.
Spălaţi-vă întotdeauna bine mâinile după manipularea păsărilor de curte sau a mediului lor (apă, aşternut, echipament etc.).
Nu sărutaţi niciodată găinile, indiferent cât de drăguţe sunt.
Păstraţi găinile şi echipamentele acestora în afara casei şi curăţaţi-le pe acestea din urmă într-o zonă dedicată. De asemenea, este mai bine să purtaţi pantofi specifici pentru poiata găinilor.
Jeanne Brugere-Picoux, medic veterinar şi profesor onorific, recomandă controale mai stricte în magazinele de animale de companie, precum şi screening-ul sistematic pentru salmonela în fermele care vând ouă – o practică care, până în prezent, rămâne opţională în Franţa pentru fermele mici, de mai puţin de 250 de găini.
Precum un câine sau o pisică, un pui de găină este uneori un animal de companie în sine, cu propriile nevoi, avantaje şi precauţii. De aceea sunt necesare cunoştinţe esenţiale pentru toţi iubitorii de păsări!