22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tu ştii să-ţi hrăneşti corect peruşul?
Tu ştii să-ţi hrăneşti corect peruşul?

În sălbăticie, peruşii se hrănesc cu seminţe şi părţi verzi ale diferitelor plante, dar şi cu o cantitate însemnată de proteine animală, provenind din nevertrebate. În captivitate, regimul trebuie să fie unul bazat tot pe seminţe, în special de mei şi ovăz, iar ca hrană verde sunt recomandate: foile de salată, lucerna, iarbă proaspătă sau muguri. Sunt, de asemenea, indicate şi legumele rase, amestecate cu puţine tărâţe de grâu şi drojdie de bere. Lipsa verdeţurilor poate fi suplinită cu succes cu seminţe de mei, orz şi ovăz.
În magazinele de specialitate găsiţi mixuri de seminţe de cea mai bună calitate, seminţele alcătuind circa 50% din dietă peruşului. Şi fructele sunt indicate, printre acestea enumerând: merele, grapefruitul, kiwi, mango, nectarine, portocale, piersici, pere, căpşuni, rodie, prune. Dintre legume, preferatele peruşilor sunt: morcovul, broccoli, spanacul şi sfeclă albă (nu de zahăr).
Fructele şi legumele trebuie să fie bine spălate, tăiate în bucăţele cât mai mici, proaspete şi la temperatura camerei. Trebuie să evitaţi următoarele alimente: ciocolată, varză, cofeină, mâncarea veche, laptele şi cremele, cartoful crud, alcoolul şi fructele de avocado.
Insectele şi vitaminele trebuie să compeletze necesarul de elemente nutritive pentru peruşul dumneavoastră. Vitaminele au un rol important prin activitatea lor la nivel celular, dar în execes ele pot inhiba unele funcţii ale organismului.
Hrana moale poate fi şi ea administrată din când în când. Această se prepară dintr-un ou fiert tare, sfărâmat cât mai mărunt cu furculiţa, un morcov ras cât mai mărunt, care se amestecă cu 2-3 linguriţe de pesmet, griş sau mălai. Se mai adaugă 2-3 linguriţe de coajă de ouă râşnită, care conţine calciu. Amestecul de hrană moale se ţine la frigider şi i se dă peruşului într-un căpăcel, numai după ce a fost adusă la temperatura camerei.
Pietricelele mărunte, folositoare altor păsări în digestia seminţelor, sunt indispensabile şi peruşilor. De aceea, o mică tăviţă cu nisip grosier nu trebuie să lipsească nici din colivia peruşilor.


Articole înrudite