22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Trucuri pentru cele mai frecvente probleme de comportament la câini
Trucuri pentru cele mai frecvente probleme de comportament la câini

Uneori câinele atât de drag ţie poate avea un comportament care însă dă multe bătăi de cap şi neplăceri. De cele mai multe ori, cauza acestui comportament este dată de confuzia câinilor cu privire la reguli. Vă prezentăm în cele ce urmează unele dintre cele mai întâlnite probleme comportamentale ale câinilor, dar şi câteva ponturi despre cum să le combaţi:

Săpatul

Săpatul este un comportament vădit natural, aşadar este un obicei de care se dezvaţă greu. Dacă nu este controlat, acest obicei poate să-ţi distrugă grădina. Trebuie să surprinzi câinele “în fapt”, exact atunci când sapă, ca să îl poţi dezvăţa. Un “nu” ferm şi o redirecţionare a atenţiei câinelui ar trebui să fie suficiente. Să-l cerţi după ce a săpat o groapă nu ajută la nimic. Sfat: oferă-i câinelui o groapă de nisip unde să sape. Apoi îngroapă câteva dintre jucăriile lui preferate acolo şi priveşte-l cum se bucură atunci când le ”descoperă”.

Roşul

Câinii, mai ales în primul an de viaţă, explorează lumea înconjurătoare cu ajutorul gurii. Le place să roadă tot felul de lucruri pentru că îi calmează. Însă roşul obiectelor la întâmplare poate constitui un risc serios pentru sănătatea câinelui. O şosetă, spre exemplu, poate cauza obstrucţie intestinală, dacă este înghiţită. Descurajează acest comportament încă de când este pui. Pentru a-ţi învăţa câinele ce e bine să roadă şi ce nu, oferă-i jucării speciale de ros şi redirecţionează-l către ele ori de câte ori roade altceva.

Cerşitul

Unii oameni consideră că e drăguţ să vadă un câine că se ridică şi se agită pentru o bucăţică de mâncare din farfuria ta. Alţii nu. Primul pas pentru a corecta comportamentul “de cerşetor” al câinelui este să nu-i oferi acestuia nimic de la masă, niciodată. Dacă aplici acest tratament continuu, nu va mai avea nici un motiv să cerşească. O altă soluţie este să scoţi câinele din camera în care mănânci sau să-l trimiţi în cuşca lui. Dacă vrei să rămână, învaţă-l să stea culcat, în locul lui special, şi să aştepte să termini de mâncat.

Nu vine atunci când îl chemi

Să nu vină la tine atunci când îţi chemi câinele este mai mult decât supărător. Este chiar periculos. Să-l înveţi să vină atunci când este chemat ar putea să-i salveze chiar viaţa, dacă se duce pe unde nu ar trebui. Intodeauna încurajează şi recompenseaza-l ori de câte ori vine la tine, chemat sau nechemat. În acest fel, câinele învaţa că să vină la tine e bine. Dacă îţi mişti poziţia atunci când îl chemi ajuta şi mai mult. Dacă nu vine, nu-l alerga. Câinele va câştiga. Repetă comanda pe un ton prietenos în timp ce te îndepărtezi. Dacă nici aşa nu vine, comanda-i să stea sau în poziţia “culcat”, apoi du-te calm la el. Dacă şi aceasta metodă da greş, să fugi efectiv de câinele tău poate să-l impulsioneze să vină imediat către tine. Spune-i comenzi de genul “vino”, sau “aici”, atunci când îl chemi la tine; să-l strigi doar pe nume este confuz pentru câine, care poate nu înţelege ce vrei.

Trage de lesă

Tragerea continua de lesă a câinelui tău poate strica plăcerea unei plimbări pentru amândoi. Ajută-ţi câinele să înveţe să meargă liniştit pe lângă tine. Primul pas este să nu-l laşi niciodată să tragă de lesă. Dacă nu eşti strict cu această regulă, câinele va gândi că, uneori, să tragă de lesă e exact ce trebuie să facă. O abordare corectă este să ţii lesa scurtă, însă neincordata între voi. Apoi opreşte-te din mers ori de câte ori simţi că trage de lesă. Se va opri şi câinele să vadă de ce nu te mai mişti. Când vine la tine, recompenseaza-l şi laudă-l, apoi continuaţi să mergeţi. Unii câini ar putea beneficia mai mult de o zgardă cu opritor, pentru că zgărzile de acest gen întorc capul câinelui către tine, astfel oprind imediat trasul de zgarda într-un mod gentil şi constant. Probabil îţi va lua câteva zile de plimbări cu opriri dese, însă câinele tău va învăţa până la urmă că trasul de lesă nu-l duce nicăieri.

Anxietatea de separare

Câinii se simt cel mai în siguranţă atunci când în preajma lor sunt stăpânii, sau alţi câini cunoscuţi. Şi unii câini devin neliniştiţi atunci când stăpânul lor pleacă. Este important să înveţi câinele că, deşi acum pleci, te vei întoarce de fiecare dată. La început, lasă-l singur pentru nu mai mult de 5 sau 10 minute. Apoi creşte gradual perioada de timp în care îl laşi singur. Să-i laşi şi o jucărie de ros la îndemână, radio-ul sau televizorul aprins, îl va ajuta să stea calm. Şi cum îşi va da seama că e doar o chestiune de timp de când pleci până te întorci, câinele nu se va mai simţi abandonat. Să obişnuieşti câinele cu cuşca, astfel încât să ştie că are un refugiu sigur, este una dintre cele mai uşoare metode de a preveni anxietatea de separare. Însă este dificil să dresezi “la cuşca” un câine adult ce suferă de anxietate, pentru că acest comportament este bine întipărit. Vorbeşte cu veterinarul tău despre modificările de comportament, sau medicamentaţie, dacă problema persista. [citeşte aici articolul complet despre anxietatea de separare la câini]

Plânge după atenţie

Unii câini plâng şi schelălăie atunci când vor atenţie. Dacă îl mângâi, faci contact vizual, sau orice altceva în loc să-l ignori, îl vei învăţa că smiorcăitul funcţionează. În schimb, să te întorci cu spatele la el când plânge, să-ţi încrucişezi braţele şi să te uiţi în altă parte, sau să pleci din cameră, sunt gesturi care îi vor spune câinelui că are nevoie de o strategie nouă, mai silenţioasă. Pe de altă parte, îl poţi ajuta să îşi schimbe comportamentul în bine oferindu-i multă atenţie atunci când nu o cerşeşte.

Lătratul la uşă

Când câinele tău latra atunci când cineva este la uşă, poate însemna ori o alarmă, ori o salutare. Oricare ar fi cazul, lătratul poate fi supărător. Pentru a reduce lătratul, învaţă-ţi câinele o nouă rutina. Alege un loc puţin mai departe de uşă, însă un loc de unde câinele să poată vedea usa. Apoi învaţă-l să stea, sau “culcat”, atunci când îi spui “La locul tău”. Folosirea unei comenzi de acest fel înainte de a deschide uşa va ajuta câinele să stea calm şi totodată să aibă ceva de făcut – ştie că are o misiune: să stea -, în timp ce aşteaptă să vadă cine e la uşă. Pentru un şi mai bun rezultat, ajută ca în timpul antrenamentelor, un cunoscut să vină la uşă cu recompense pentru câine, însă uşa trebuie deschisă numai când câinele a tăcut. Dacă faci asta de multe ori, câinele va învăţa să fie tăcut pentru a-şi primi recompensa.

Săritul

Este natural pentru câini să întâmpine oamenii sărind în sus. Dar dacă îl laşi să facă asta, te poate zgâria, murdari, plus că te acaparează cu totul. Mai ales dacă ai mai mulţi câini, primul caine care sare pe tine îi vă inhibă pe ceilalţi. Soluţia este să nu-i acorzi atenţie câinelui până când nu are labele din faţă pe pământ. Apoi îl poţi saluta şi interacţiona cu el. O altă abordare este să-i comanzi să stea. Apoi să aştepţi până o face, înainte să-l mângâi. Ajută, de asemenea, să păstrezi întâmpinarea la o notă joasă, liniştită, ceea ce va determina câinele să înveţe să-şi controleze entuziasmul.

Muşcatul

Orice câine poate muşcă dacă se simte ameninţat sau tensionat. Dar obişnuind câinele cu o viaţă socială încă de mic, îl învaţa să se simtă confortabil în jurul oamenilor. Expune-l graduat la o varietate de situaţii, astfel încât câinele să înveţe să se simtă în siguranţă. Petrecerea timpului distrându-vă împreună, constant, va învăţa câinele să aibă încredere în oameni. Este totuşi nevoie să urmăreşti semnele când câinele se poate simţi neconfortabil şi atunci să intervii cum poţi pentru a-i reduce nivelul de anxietate. Multe incidente de muşcături implica copii, sau muşcături de picior, aşadar fii extrem de atent la astfel de situaţii.

Agresivitatea

Sunt motive multiple pentru agresiunea unul câine, plecând de la dominare, posesivitate, până la frică. Însă aproape de fiecare dată, agresivitatea este asociată cu tipuri de anxietate. Cea mai bună metodă de a combate agresivitatea este de a lucra cu un dresor profesionist, să poţi afla cum să-ţi înveţi câinele să depindă de tine pentru orice ar vrea. Asta nu înseamnă să transformi câinele într-unul umil, însă acesta trebuie să primească toate sugestiile de comportament de la tine. Niciodată să nu laşi un câine agresiv singur cu copiii sau adulţi pe care câinele nu îi cunoaşte. Fii mereu pregătit să-i pui botniţă în locurile publice, dacă este nevoie.

Lătratul permanent

Unii câini sunt “lătrători compulsivi”. Latra repetat la lucruri pe care alţi câini nici nu le bagă în seamă. Alţi câini latră când devin frustraţi de ceva. Nu trebuie să ţipi la câinele tău atunci când latră, pentru că asta ar putea să-i încurajeze lătratul. Dresajul de obedienţă poate ajuta la corectarea lătratului de frustrare. Dacă un câine învaţă să stea înainte de a face ceva distractiv, cum ar fi plimbările, învaţă în acelaşi timp să-şi controleze impulsurile. Schimbarea locului în care e ţinut câinele poate ajuta la reducerea lătratului compulsiv. Dar în ambele cazuri de lătrat, va trebui să ceri sfaturile unui medic veterinar sau ale unui dresor profesionist.


Articole înrudite