02 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Socializarea, element esenţial pentru tineretul canin
Socializarea, element esenţial pentru tineretul canin

Socializarea căţelului este mai mult decât o simplă distracţie. A-l ajuta pe căţeluş să aibă o varietate de experienţe pozitive în lumea reală, îi asigură instrumentele comportamentale pentru a se adapta la orice eveniment întâlnit în viaţă.

Puii bine socializaţi devin câini încrezători şi fericiţi, care sunt capabili să se coreleze optim la diferite medii sociale.

Puteţi socializa puii înainte de a fi complet vaccinaţi? Din păcate perioada de izolare obligatorie până la terminarea schemei de vaccinare coincide şi cu startul a ceea ce se numea pe vremuri, „perioada de fixare a fricii”. Carantinarea contra bolilor infecto-contagioase majore coincide şi cu nevoia de contact social, deoarece puii sunt mai deschişi la experienţe noi până la vârsta de aproximativ 16 săptămâni. Societatea Veterinară Americană pentru Comportamentul Animalelor (AVSAB) şi-a concretizat poziţia privind importanţa  socializării tineretului canin, pentru a reflecta conexiunea cu creşterea dramatică a riscului de a avea probleme de comportament mai târziu în viaţă, iar AVMA (Asociaţia Medicală Veterinară Americană)  afirmă că puii trebuie să aibă o varietate de experienţe pozitive de socializare chiar înainte de vaccinarea completă pentru a dezvolta mecanisme importante de „coping” (mecanisme de adaptare în medii de mare stres).

De asemenea, se afirmă că se pot începe cursurile de socializare a căţeilor încă de la vârsta de 7-8 săptămâni după ce au primit un set de vaccinuri cu cel puţin şapte zile înainte de prima sedinţă de dresaj, precum şi o primă deparazitare.

Există o diferenţă între socializarea întâmplătoare şi socializarea bine planificată, orientată stiintific. În calitate de protector al câinelui, obiectivul proprietarului este să introducă puiul în noi experienţe, abordănd provocarile într-un mod care creşte încrederea, fără a-l forţa în situaţii inconfortabile sau anxioase.

Deoarece socializarea puiului este atât de critică pentru o dezvoltare sănătoasă, posesorii animalelor de companie ar putea fi tentaţi să o forţeze prin orice mijloace necesare. Acest lucru poate însemna să uităm că puii de câine au răspunsuri diverse în funcţie de personalitatea fiecăruia.

Socializarea căţeluşului trebuie întreprinsă întotdeauna într-un mod care să prevină supraestimularea, frica sau retragerea şi mai ales să nu-l scoată din zona de confort psihologic. De exemplu, dacă puiul tău pare nervos în legătură cu noii săi colegi de joacă la prima sa şedinţă de antrenament şi alege să rămână timid, cea mai bună abordare este să-l laşi să-si aleagă ritmul lui.

Angajându-l brusc în mijlocul acţiunii, s-ar putea să-l sperii şi să-l facă reticent la întâlnirile viitoare, mai ales dacă are o experienţă socială negativă.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru întâlnirea cu oamenii, aşa că nu vă puneţi căţelul brusc în braţele prietenilor. În schimb, permite-i căţeluşului tău să cunoască în permanenţă oameni noi în ritmul său şi în propriile condiţii. Fii întotdeauna pregătit să intervii dacă observi că este copleşit. Acest lucru îl va ajuta pe căţeluşul tău să recunoască faptul că se poate baza pe tine pentru a fi în siguranţă.

Iată câteva sfaturi pentru socializarea cu succes a căţeluşului:

- Mergeţi la cursuri de dresaj (condiţionare psihologică). Cursurile de socializare pentru căţeluşi sunt o modalitate fantastică de a porni procesul. Căutaţi cursuri conduse de profesionişti cunoscuţi pentru animale de companie şi un mediu confortabil. Şedintele bine conduse permit jocul cu alti caini, care îmbunătăţeşte comunicarea canină, precum şi instruirea stăpânului în problemele de psihologie animală.

- Invită prietenii în vizită. Odată ce căţelul tău a avut şansa să se stabilească în casa ta, lasă prietenii să vină în contact cu noul membru al familiei Încearcă să incluzi oameni de tot felul: persoanele în vârstă, copiii care ştiu să interacţioneze cu câinii, persoanele care poartă pălării sau au barbă. Indicaţi vizitatorilor să lase căţelul să se apropie în ritmul său şi să le oferiţi delicioase recompense (biscuiţi sau batonaşe) pentru a ajuta animalul să înţeleagă că noii prieteni sunt fantastici.

- Mergeţi în vizită la familii care au câini. Petreceţi timp cu prietenii care au câini mai în vârstă şi care se simt confortabil cu căţeluşii. Reţineţi că nu orice câine adult poate face faţă comportamentului juvenil, care este adesea insistent şi inadecvat, aşa că alegeţi prieteni cu câini toleranţi. În acest fel, dacă puiul tău iese din linie, câinele adult poate reacţiona cu o corecţie calibrată.

- Escapadele în locurile aglomerate. Spaţiile publice care sunt prietenoase cu câinii, sunt locuri excelente pentru vizite scurte de socializare. Puiul tău poate avea o varietate de experienţe pozitive, iar aceste noi medii şi feţele prietenoase pot ajuta la completarea listei de verificare a socializării.

- Vizita la cabinetul veterinar. Căţelul tău are in faţă o viaţă plină de controale veterinare şi poţi începe să faci această experienţa fără mult stress, cu mici vizite distractive. Aduceţi un buzunar plin de delicatese şi petreceţi câteva minute explorând o sală de examinare medicală. Puiul tău adorabil va fi iubit în mod garantat, deci este posibil ca un  veterinar prietenos să fie dispus să te ajute cu exerciţii de „manipulare de bază”.

Socializarea temeinică vă ajută căţeluşul să se adapteze la lumea noastră într-un mod care dă roade pentru tot restul vieţii sale. Deşi este un pas critic în dezvoltarea căţeluşului tău, socializarea poate deveni un proces distractiv şi plin de satisfacţii, care îţi va întări legătura  cu noul tău prieten şi va duce la un tovarăş bine adaptat. (autor: Cornel GINGĂRAȘU)


Articole înrudite