22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Scărpinatul nu este un obicei al câinelui, ci un simptom
Scărpinatul nu este un obicei al câinelui, ci un simptom

Contrar aparenţelor, scărpinatul nu este un obicei al câinelui ci un simptom care ne poate indica faptul că patrupedul are unele probleme. Scărpinatul este în general provocat de paraziţi, atât interni cât şi externi, alergii, stafilococi sau boli de piele. Site-ul animaledecompanie.info, prezintă cele mai comune afecţiuni ale pielii la câini, pe care e amintim şi aici.

Infecţia urechii

Acest tip de infecţie este uşor de observat, ea localizându-se la nivelul urechilor. Infecţia se manifestă prin supurarea la nivelul urechilor, lucru foarte deranjant pentru câine, acesta se va scărpina într-un mod obsesiv. Soluţia pentru infecţia urechii este intervenţia unui medic veterinar, tratamentul fiind format din creme şi soluţii speciale.

Râia

Râia (scabia) este o boală des întâlnită în special în regnul animal, aceasta putând fi contactată atât de oameni cât şi de animale. Râia canină este o râie putin mai specială, aceasta nu se transmite la om. Râia la câine nu este o boală greu observabilă, aceasta având o mulţime de semne printre care amintim: scărpinat intens, pielea de culoare roşie, răni provenite din urma scărpinatului şi pierderea părului. În general zonele cele mai afectate sunt zona capului şi picioarele.

Dermatita alergică

La fel ca şi oamenii, câinii pot avea reacţii alergice la o mulţime de lucruri, precum produse de îngrijire, la produse alimentare, polen sau muşcături de insecte. Ca si in cazul altor boli de piele câinele reacţionează prin scărpinat, scărpinat ce poate duce până la ruperea ţesutului provocându-şi astfel răni deschise.

Seborea

Şi această boală este una comună câinilor şi oamenilor. Saborea este o tulburare funcţională a glandelor sebacee caracterizată printr-o secreţie excesivă de sebum.  În termeni mai simpli la fel ca şi la oameni este vorba de mătreaţă. Câinele poata avea această afecţiune încă de pui şi poate dura o viaţă întreagă. Totuşi există şi cazuri în care saboreea în exces poate prevesti afecţiuni mai grave cum ar fi probleme hormonale. Pentru a identifica dacă este o problema de luat în seamă se pot face analize de laborator.

Cuperoza

Este o afecţiune care se manifestă prin roşeaţă în jurul nasului, dar poate apărea şi în alte părţi ale corpului, cap, labe, urechi sau coapse. Această ciupercă este foarte problematică deoarece este una transmisibilă de la câine la om.

Depigmentarea sau petele

Dacp observi semne de depigmentare sau pete închise la culoare pe câinele tău, aceasta reprezintă semne alarmante, ce pot semnala disfuncţii hormonale sau metabolice grave sau în cazuri mai rele poate fi vorba de cancer.

Tumori ale pielii

Deşi suna destul de grav, în realitate nu este aşa dacă vă adresaţi la timp medicului veterinar. Singurul tratament necesar în cazul tumorilor de piele la câini este cauterizarea (proces de ardere al ţesutului).

 Glanda perianală

Deşi în mod normal glanda perianala este vidată în mod automat în momentul în care câinele defecă, unii câini pot avea probleme grave cu această glandă, fiind necesară intervenţia medicului veterinar chiar şi lunar pentru vidarea glandei perianale. Această problemă poate fi identificată simplu, fiind observată atunci când câinele se târăşte pe jos cu partea dorsală. Glanda perianala poate fi îndepărtată.

Eczemele

Eczemele pot apărea la câini pe coadă sau la baza ei, pe spate, pe piept dar şi pe şolduri. În general, eczemele sunt provocate de o alimentaţie greşită, de alergii sau înţepături de insecte. Singurul în măsură să stabilească factorul principal care a cauzat apariţia eczemei este medicul veterinar.


Articole înrudite