Salamandra de foc (Salamandra salamandra) a fost aleasă reptila anului 2016, a anunţat, în Mannheim, Societatea Herpetologică germană (DGHT). Salamandra comună sau salamandra de foc se poate întâlni în pădurile răcoroase şi umede de foioase şi în zonele montane. Aria de răspândire este în centrul şi sudul Europei, în nordul Africii şi în Orientul Mijlociu. În România se găseşte Munţii Carpaţi în pădurile de foioase (fag, stejar), pe malurile pârâurilor şi lângă izvoare. Este în primul rând nocturnă şi iubitoare de umiditate. Este, de asemenea, un indicator important pentru pădurile de foioase sănătoase. „Numai protecţia consecventă a cursurilor de apă şi a habitatelor forestiere poate ajuta la supravieţuirea salamandrelor în viitor” – a spus dr. Axel Kwet, membru al DGHT, într-un comunicat de presă.
Pielea salamandrei este neagră cu dungi sau pete colorate de la galben la portocaliu. Marcajul de pe spate este diferit pentru fiecare animal, acesta fiind un mijloc de avertizare asupra pericolelor şi de apărare împotriva prădătorilor. Numele speciei se datorează superstiţiei că salamandra, prin secreţiile toxice ale pielii, ar putea stinge focul. Pentru om veninul este inofensiv, dar se atrage atenţia a se evita contactul direct cu ochii sau cu mucoasele.
Germania are o responsabilitate specială pentru conservarea speciei la nivel internaţional. În Germania, Austria şi Elveţia, salamandra este pe cale de dispariţie, fiind înscrisă pe Lista roşie. Ameninţările sunt în principal distrugerea habitatelor prin utilizarea intensivă a pădurilor mixte de foioase, poluarea apelor, construirea drumurilor şi prin diverse măsuri de inginerie hidraulică. Recent, a fost descoperită o ciupercă de piele care a devenit un real pericol pentru salamandrele din Belgia şi Olanda.
DGTH, fondată în anul 1964, cu sediul în Mannheim, Germania, este cea mai mare asociaţie non profit de acest gen din lume, cu aproximativ 7000 de membri din 30 de ţări. Obiectivele asociaţiei sunt grija pentru natură, conservarea speciilor la nivel internaţional, precum şi realizarea de studii despre amfibieni şi reptile. Asociaţia organizează conferinţe, prelegeri, sprijină şi promovează proiecte de conservare şi de cercetare a speciilor şi a habitatelor lor din întreaga lume.
Din 2006, alege reptila anului, care este anunţată în toamna anului precedent. Pentru 2015, Reptila anului a fost desemnată broasca ţestoasă europeană de iaz (Emys orbicularis).
Acţiunea Reptila anului este susţinută de organizaţiile de mediu, printre care amintim: Societatea austriacă herpetologică (OGH), Centrul de conservare pentru amfibieni şi reptile din Elveţia (Karh), Muzeul de Istorie Naturală din Luxemburg(MNH) şi Nabu din Germania. Astfel, una din speciile de amfibieni larg răspândită în Europa devine punctul central al biodiversităţii şi protecţiei naturii.