Şi în pagina de săptămâna aceasta, dedicată iubitorilor de animale, vom oferi informaţii cu privire la sănătatea acestora. Săptămâna trecută am vorbit despre dantura pisicilor şi cum trebuie să acţionăm pentru a evita bolile, iar de data aceasta vom aborda acelaşi subiect, dar ne axăm pe sănătatea orală a câinilor. Astfel, pentru a-i asigura prietenului nostru necuvântător sănătatea din acest punct de vedere, trebuie să luăm în calcul o serie de sfaturi.
Respiraţia, un aspect de luat în seamă
Atunci când câinii seniori prezintă o respiraţie urât mirositoare, cei mai mulţi stăpâni de animale atribuie acest lucru bătrâneţii acestuia. De fapt, este o greşeală. Mirosul neplăcut al respiraţiei este un semn clar că patrupedul nostru este bolnav şi acest aspect poate fi o urmare a unei afecţiuni mai vechi la nivelul cavităţii bucale. Astfel, cariile şi infecţiile bacteriene care apar nu au nicio legătură cu vârsta înaintată a câinelui. De asemenea, de reţinut este faptul că mirosul urât al gurii nu este un lucru firesc.
Bacteriile sunt cele care poartă vina afecţiunilor aflate la nivelul gingiilor. Resturile de alimente care au rămas printre dinţi şi în salivă duc la formarea unei pelicule lipicioase, numită placă bacteriană. Partea bună este că organismul câinelui percepe această placă bacteriană drept un corp străin şi va reacţiona, pornind un atac din partea celulelor albe. De asemenea, şi placa are un efect neaşteptat - aceasta determină celulele albe să elibereze enzime şi să creeze o fisură la nivelul ţesutului gingival. Din păcate, acest lucru duce la inflamarea gingiilor, la distrugerea ţesuturilor şi la pierderea de masă osoasă, în final câinele ajungând la pierderea dinţilor.
Infecţiile bacteriene localizate la nivelul gurii produc în organismul animalului inflamaţii care se transformă în adevărate focare inflamatorii ce pot declanşa multe boli. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă a câinelui, scade puterea de autoapărare a organismului împotriva infecţiilor, sistemul lor imunitar este slăbit iar bacteriile se răspândesc mult mai uşor din zona infectată în diferite părţi ale corpului. Acestor nereguli li se pot asocia multe alte simptome de boli. De exemplu, inflamarea rădăcinilor dinţilor poate provoca afecţiuni ale inimii, ale rinichilor sau diferite reacţii alergice ale pielii. Astfel, pentru a avea un sistem imunitar puternic, este necesar să acordăm o atenţie deosebită igienei orale a câinelui.
Cum se curăţă dinţii câinelui
Bine de ştiut este faptul că e indicat să ducem câinele la un control anual pentru tratarea eventualelor focare bacteriene acumulate la nivelul cavităţii bucale. Astfel, un simplu tratament medicamentos prescris poate scăpa animalul de probleme. De asemenea, în acest fel putem preveni din timp şi urmările mai grave ale acestor infecţii, ajutând animalul nostru să aibă o sănătate optimă. Tot anual, câinele trebuie să aibă parte şi de un detartraj efectuat de medicul veterinar. În caz contrar, tartrul de pe dinţi poate duce la îmbolnăviri grave prin înmulţirea bacteriilor deja acumulate. Multor posesori de animale le e teamă să îşi ducă patrupedul la doctor deoarece nu vor să fie anesteziate. Bineînţeles, orice anestezie implică un oarecare risc, dar problemele provocate câinelui pot fi comparate cu neglijarea acestuia în cazul în care nu îl ducem la veterinar.
În medicina veterinară din zilele noastre există diverse anestezice sau calmante ale căror folosire este mult mai puţin riscantă decât îmbolnăvirea prin infectarea şi inflamarea cavităţii bucale. Prin necurăţarea dinţilor de depunerile de tartru, acestea se îngroaşă, se întăresc şi afectează întreaga structură osoasă a gurii animalului. Poate produce abcese şi cauzează dureri groaznice câinelui nostru. De cele mai multe ori, depunerile de tartru sunt motivele pentru care animalul este leneş, pasiv, nu are poftă de mâncare şi face mofturi la masă. Bietul animal suferă atât de mult iar, în timp, structura dintelui se distruge în totalitate iar dintele cade, odată cu tartrul depus. Dar acesta este un proces îndelung şi foarte dureros, îndurat de câine cu stoicism.
Este datoria fiecărui posesor de câini să aibă grijă de patrupedul pe care-l are în grijă. Este bine să discutaţi cu medicul veterinar şi vă va spune cum puteţi preveni depunerile de tartru. Există periuţe de dinţi speciale pentru animale, dar şi paste de dinţi recomandate căţeilor. De asemenea, un rol important în păstrarea sănătăţii danturii câinelui o are şi hrana acestuia. Produsele speciale pentru îndepărtarea tartrului, curăţarea dinţilor sunt modalităţi deosebit de eficiente în prevenirea apariţiei acestor probleme gingivale.
De la durere se dă startul
De-alungul anilor, dinţii câinilor ajung să se tocească deoarece oasele dure, pietrele, roaderea unor metale sau lemne mai tari duc la tocirea smalţului dinţilor mai mult decât în mod normal, făcând ca pulpa dentară să iasă la suprafaţă. În primă instanţă, acest proces este doar dureros dar, după două sau trei luni, dintele este complet distrus. Durerea dispare şi nici câinele nu mai dă semne că ar fi deranjat de ceva anume. Însă, la următorul control, se va observa faptul că boala a afectat şi dinţii sănătoşi. Astfel, în acest mod, se ajunge din păcate la abcese. Din fericire însă, aceste efecte neplăcute pot fi prevenite cu uşurinţă dacă ducem anual căţelul la medicul veterinar pentru a-i verifica dinţii. Problemele şi afecţiunile localizate la nivelul cavităţii bucale pot fi tratate simplu, în cazul în care sunt depistate la timp. De asemenea, trebuie să fim atenţi la ce anume bagă câinele în gură deoarece oasele, sârma, pietrele sunt periculoase şi materiale prea tari pentru a putea fi ronţăite de animal. Ba mai mult decât atât: ajuns la o vârstă destul de înaintată, câinele nu mai poate digera atât de bine oasele, iar intestinele acestuia le tolerează cu greutate. Este indicat să îi dăm jucării confecţionate special pentru câini.
Dacă observăm simptome precum gingii roşii, inflamate, sângerare (mai ales după masă), sânge în salivă, respiraţie urât mirositoare, umflături sau noduli în gură, strănut intens sau secreţii nazale (pentru că bolile gingivale aflate în stadii avansate pot distruge osul dintre cavitatea nazală şi orală), trebuie să mergem imediat cu animalul la doctor. De asemenea, câinele se poate feri atunci când vrem să îi atingem capul şi va încerca să mestece mâncarea într-o parte. Aceste simptome nu sunt deloc de ignorat deoarece, dincolo de faptul că patrupedul îşi poate pierde dinţii, el se poate confrunta şi cu alte probleme de sănătate la nivelul inimii, a ficatului şi rinichilor.
Prevenirea problemelor prin produse şi periaj
Pentru a preveni problemele de sănătate ale danturii câinelui, putem să îi oferim şi câteva alimente menite să le cureţe dinţii: crochete, conform taliei şi vârstei, oase din piele de vită, care se găsesc în magazine specializate şi alte snack-uri şi jucării pentru căţei. De asemenea, trebuie să recurgem şi la periajul dinţilor şi ca să nu avem probleme cu animalul, e mai bine să-l învăţăm când este pui. În magazinele specializate sau în farmaciile veterinare se găsesc paste de dinţi speciale pentru căţei. De preferat este ca, la început, să folosim cantităţi mici de pastă pentru că e foarte posibil ca animalul să nu o accepte. Trebuie să ştim că există şi periuţe de dinţi special pentru câini cu toate că vom fi tentaţi să cumpărăm una obişnuită. Cele pentru căţei sunt foarte înguste. În primele sesiuni de periaj, ar fi indicat să nu zăbovim mai mult de un minut pentru că îi putem da căţelului o stare de anxietate, ajungând astfel să fugă de periaj.