04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pomii de Crăciun sunt periculoşi pentru pisici?
Pomii de Crăciun sunt periculoşi pentru pisici?

După cum ştim cu toţii, pisicile sunt creaturi curioase. Ele îşi vor lua libertatea de a investiga orice articol nou care intră în casa dvs., indiferent dacă le este destinat sau nu. Aşa că, atunci când vin sărbătorile, bineînţeles că vor să exploreze copacul ce este un loc grozav pentru a se ascunde, joacă sau ascensiuni.
Dar cât de sigur este să-ţi laşi pisica în jurul bradului de Crăciun? Oare Pomii de Crăciun sunt otrăvitori pentru pisici?
Cele mai comune tipuri de copaci care sunt folosite la sărbătorile de iarnă sunt bradul, molidul şi pinul. Acele de la aceşti copaci sunt toate uşor toxice pentru pisici dacă le mănâncă.
Frunzele de conifere numite şi ace, pot provoca tulburări gastro-intestinale şi iritaţii ale gurii din cauza uleiurilor. Cu toate acestea, pisica dvs. ar trebui să ingereze multe dintre ele pentru a provoca toxicitate severă. Acele căzute pot, de asemenea, să afecteze, să obstrucţioneze sau chiar să perforeze mucoasa esofagului, stomacului şi intestinelor, ducând la stări patologice severe.
Uneori micuţele feline consumă apa de la baza bradului de Crăciun (unii umezesc pomul), aşa că este important să nu folosiţi niciun aditiv pentru a prelungi viaţa bradului. Cele mai populare opţiuni - îngrăşămintele, conservanţii, înlocuitorii de zahăr (în special xilitol) şi aspirina - pot fi toxice şi foarte dăunătoare pentru pisici. Acestea pot provoca semne clinice cum ar fi tulburări de digestive şi uneori o patologie severă, cum ar fi convulsii, probleme hepatice şi renale.
Bradul în sine nu este singura grijă când vine vorba de siguranţa pisicilor de Crăciun. Iată câteva alte pericole de care trebuie să fii conştient:
-Decoraţiunile pot fi chiar mai dăunătoare decât acele sau apa pentru prietenii noştri feline. Ornamentele, în special cele din sticlă, pot provoca pericole de sufocare sau laceraţii la nivelul gurii şi tractului gastrointestinal când se sparg. Fragmentele pot provoca  blocaje sau perforaţii în intestine sau stomac, care pot fi tratate doar prin intervenţie chirurgicală.

Beteala şi ghirlandele sunt, de asemenea, periculoase pentru pisici dacă sunt ingerate. Materialele lungi, subţiri, asemănătoare snurului  conduc adesea la obstrucţia tractului gastrointestinal.
O bucată de beteală se poate bloca în gură iar celălalt capăt continuă să se mişte prin esofag şi stomac şi în intestinul subţire, provocând un blocaj. Acest decor minuscul, asemănător unui sfoară, poate deveni ascuţit şi tăiat prin intestin odată ce se întâmplă acest lucru. Îndepărtarea chirurgicală este singurul tratament. Uneori, apare o infecţie generalizată dacă există o perforaţie intestinală.
Luminile de Crăciun şi cablurile electrice sunt pericole majore dacă sunt mestecate, deoarece pot provoca şoc care duce la arsuri, aritmie cardiacă, dificultăţi de respiraţie şi chiar moarte.
Doar pentru că există anumite pericole pentru pisici nu înseamnă că nu poţi avea un brad de Crăciun. Iată câteva sfaturi pentru a-ţi păstra pisica în siguranţă în jurul copacului pe tot parcursul sărbătorilor:
Bradul artificial de Crăciun vă poate ajuta să evitaţi pericolele ingerării aditivului de apă/acului de sub copac. Cu toate acestea, va trebui totuşi să fii precaut, deoarece mestecatul plasticului sau aluminiului poate duce în continuare la iritaţii bucale, precum şi la blocarea intestinelor dacă sunt ingerate.
Puteţi încerca să blocaţi copacul cu un ţarc sau o poartă pentru a vă ţine pisica departe.
Folosirea unei baze grele de copac sau ataşarea greutăţilor la bază poate ajuta la împiedicarea pisicuţei să-l doboare. De asemenea, puteţi ataşa copacul de perete pentru a evita răsturnarea.
Încercaţi să pulverizaţi oţet diluat sau spray-uri descurajatoare în jurul bazei copacului, care au un gust amar pentru pisici. Unele pisici chiar se vor retrage la mirosul acestor spray-uri. Acestea vor trebui reaplicate, deoarece mirosul sau aromele se vor estompa.
Utilizaţi lumini care funcţionează cu baterii şi ascundeţi acumulatorul sau sursa  pentru a reduce acest risc de electrocutare. De asemenea, asiguraţi toate firele şi cablurile electrice suplimentare pentru a evita accesul uşor la pericol.
În general, dacă nu reuşiţi să vă păstraţi pisica în siguranţă în jurul bradului dvs. de Crăciun, indiferent de modul în care încercaţi să-l protejaţi, ea ar trebui să fie ţinută departe de camera în care este ţinut bradul. 


Articole înrudite