22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peştii Guppy sunt frumoşi, paşnici, curioşi şi foarte activi
Peştii Guppy sunt frumoşi, paşnici, curioşi şi foarte activi

Peştii Guppy (Poecilia reticulata), originari din America Centrală şi Brazilia, sunt probabil unii dintre cei mai populari din lume. Potrivit site-ului casa.acasa.ro, aceşti peştişori de acvariu sunt frumoşi, paşnici, curioşi şi foarte activi. Culorile lor sunt dintre cele mai variate. Sunt alegerea perfectă pentru persoanele care vor să aibă un acvariu în casă, dar în special pentru copii, deoarece Guppy sunt uşor de îngrijit. Cu toate acestea, ca orice peşte ţinut în captivitate, are nevoie de anumite condiţii de trai. Speranţa de viaţă la aceşti peşti este de patru ani.
Guppy trăiesc în bancuri, aşadar este indicată achiziţionarea a mai mult de cinci exemplare. În caz contrar, ei se vor simţi singuri, lucru care le poate afecta sănătatea. Guppy pot fi stresanţi pentru alţi peşti, deoarece au obiceiul de a-i urmări pe aceştia în permanenţă prin acvariu, însă nu le vor face niciun rău. Nu trebuie ţinuţi în acelaşi acvariu cu peşti agresivi, deoarece Guppy şi/sau puii lor pot fi o pradă uşoară. În general, Guppy se înţeleg bine cu speciile Molli, Xifo şi alţi peşti de dimensiuni mici.
Site-ul citat mai arată că deoarece masculii din această specie au obiceiul de a alerga femelele până la epuizare este de preferat ca pentru un mascul să existe trei sau chiar patru femele.
Guppy au nevoie de un acvariu spaţios în care să înoate. Regula generală este ca un peşte de 2,5 cm să primească 3 litri de apă. Aşadar, pentru un Guppy, care măsoară în medie cinci cm, este nevoie de şase litri de apă, iar pentru cinci-şapte peşti este necesar un acvariu de minim 30 litri.
Temperatura ideală a apei din acvariu este cuprinsă între 23-24 grade Celsius, însă peştii din această specie pot trăi şi la temperaturi cuprinse între 22-29 grade Celsius.
Hrana acestor peşti în mediul natural este compusă din diferite larve şi insecte mici, însă în captivitate se hrănesc foarte bine cu fulgi şi mâncăruri speciale din pet-shop-uri, conform site-ului www.aquascaping.ro. Astfel, Guppy, care sunt omnivori şi nu sunt pretenţioşi la mâncare, pot fi hrăniţi cu fulgi de spirulină, spanac, lăptuci, mâncare uscată pentru peşti, purici de baltă (de preferat vii), larve etc. Deoarece au stomacul foarte mic, Guppy pot mânca o cantitate mică de hrană la o masă. De aceea, se recomandă să fie hrăniţi de trei-patru ori pe zi, în cantităţi mici ce vor fi consumate în cel mult zece minute. Hrănirea în exces poate duce la îmbolnăvirea lor. Totodată, resturile de hrană rămase în acvariu duc la denaturarea calităţii apei.
Guppy sunt unii dintre puţinii peşti care nasc pui vii. Ei devin activi din punct de vedere sexual la vârsta de trei luni. Perioada de gestaţie la Guppy durează aproximativ 21-30 zile, variind în funcţie de temperatura apei. Pentru reproducere, Guppy preferă ape cu temperaturi de 27 grade Celsius. O femelă poate naşte între doi şi o sută de pui, media fiind însă de 5-30 exemplare. O femelă gestantă trebuie mutată într-un alt acvariu, deoarece adulţii au tendinţa de a mânca puii nou-născuţi. Pentru puiet este recomandat un acvariu de 15-30 litri.
Din momentul naşterii, fiecare pui este capabil să înoate şi să mănânce singur. La numai câteva ore după naştere, femela este pregătită din nou pentru concepţie. După naştere aceasta poate fi mutată înapoi în acvariul ei, iar puii lăsaţi singuri. Guppy nu îşi îngrijesc puii aşa cum fac alţi peşti. Puii pot fi mutaţi în acvariul cu adulţi după două-trei săptămâni, când vor fi capabili să se apere de pericole.


Articole înrudite