22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Grupe de sânge şi transfuzia la câini
Grupe de sânge şi transfuzia la câini

Ce probleme de sănătate a câinilor necesită o transfuzie de sânge? Aceste animale de companie  ar putea avea nevoie de o transfuzie pentru a înlocui sângele pierdut în hemoragiile apărute la intervenţiile chirurgicale sau accidentele grave.
În unele boli (de exemplu, boala Von Willebrand) unde există sângerări grave, ca şi alte multe maladii care afectează şi distrug celulele sanguine, o transfuzie poate ajuta să înlocuiască masa vasculară şi să permită animalului să se simtă mai bine.
Pentru câinii cu oricare dintre aceste afecţiuni, obţinerea unei transfuzii de sânge de la un alt câine poate fi salvatoare.
Dar această operaţiune nu este foarte simplă, din cauza nepotrivirii genetice între câini, rezultând mai multe grupe sanguine (mai multe decât la oameni), grupele având şi numeroase subtipuri.
Până acum au fost găsite peste o duzină de tipuri sanguine diferite de sânge la câini, fiecare grupă de sânge fiind moştenită independent, ceea ce înseamnă că un câine ar putea avea orice combinaţie a celor peste 12 grupuri de sânge. Frecvenţa tipurilor de sânge este supusă şi variabilităţii legate de rasă şi arealul geografic.
Chiar dacă există multe tipuri de sânge de câine şi combinaţii posibile, cel numit „antigen eritrocitar de câine 1” (DEA 1) este cel mai important din punct de vedere medical. Câinii care sunt negativi pentru DEA 1 sunt preferaţi ca donatori, deoarece sângele lor poate fi administrat în siguranţă la câinii care sunt negativi sau pozitivi pentru DEA 1.1 sau DEA 1.2.
Pentru a se asigura că nu va exista o reacţie imună gravă la niciunul dintre tipurile de sânge ale unui câine donator, medicul veterinar va face un test numit „potrivire încrucişată”. Acest test verifică compatibilitatea generală a sângelui donatorului şi al primitorului. În timp ce într-o urgenţă, teoretic, orice câine ar putea dona sânge, unii câini sunt donatori de sânge mai buni. Ştim deja că veterinarii preferă grupa de sânge DEA 1 negativ, dar iată câteva calităţi pe care le caută la donatori:
- să aibă 50 de kilograme - câinii mai mari pot dona un volum mai mare de sânge, mai uşor şi mai frecvent decât câinii mai mici;
- să fie cu vaccinurile la zi; 
- să fie sănătoşi clinic, mai ales din punct de vedere cardio-vascular şi sigur necontaminaţi cu virusuri, bacterii sau paraziţi;
- să nu fie sub tratamente medicamentoase;
- să fie calmi, ca să poate rezista la stresul de la recoltarea propriu-zisă, care durează peste 10-15 minute.
Transfuzarea uneori aduce şi reacţii nedorite: administrarea de sânge DEA 1 Pozitiv unui câine care are DEA 1 Negativ poate determina sistemul imunitar al primitorului să atace celulele sanguine nou transfuzate, reducând eficacitatea acestora şi provocând reacţii alergice grave. Indiferent dacă vine de la o bancă de sânge sau direct de la donator, sângele este colectat şi păstrat în pungi speciale care împiedică coagularea.
Pentru multe probleme de sănătate, o singură transfuzie de sânge este suficientă şi ajută pacientul să se recupereze. Pentru alte boli, în care există o pierdere continuă de sânge sau distrugerea celulelor sanguine, câinele poate avea nevoie de transfuzii de sânge repetate.


Articole înrudite